latinica  ћирилица
05/06/2016 |  12:14 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Повећана опрезност због крпеља (ВИДЕО)

У приједорском Дому здравља повећан је број пацијената који по медицинску помоћ долазе због убода крпеља.

Љекари препоручују опрезност током боравка у природи и истичу значај прегледа тијела и људи и животиња, да би се избјегле евентуалне инфекције и здравствене компликације које крпељи могу изазвати.

Доласком лијепог времена, све је чешћи боравак у природи. Међутим, боравак у шуми или шетња кроз траву, могу бити непријатни због угруза крпеља. Љекари препоручују да се прије одласка у природу заштитимо одјећом дугих ногавица и рукава. Након повратка из природе, преглед је обавезан, у чему су најискуснији ловци.

Ловац Мирко Мандић каже да његове колеге прије лова прегледају све псе и да су добро информисани о опасностима од крпеља. Такође, и послије повратка из природе прегледају псе.

Вељко Марин, из Приједора, каже да добро одржавају своја дворишта и да провјеравају да им се случајно на одјећи не налазе крепељи.

Ако се брзо и правилно не одстрани, овај паразит може изазвати тешке здравствене компликације, од обољења зглобова до оштећења нервног система.

- Ако се примијети крпељ на тијелу, никада га не треба на силу вадити. Најбоље је да се јавите љекару који ће стручнио одстранити крпеља, да не би остао неки дио његовог тијела - рекла је докторица Данијела Петош.

Љекари упозоравају да је повећан број пацијената и у дежурним амбулантама који се жале на убод крпеља.

Ветеринарка Соња Росић Бањанин каже да крпеља треба одмах извадити. Пинцетом се ухватити крпељ близу коже и ротационим покретом одстрани из тијела. Навела је да се крпељ не смије гњечити, ни силом чупати, као ни да не треба примјењивати којекавке приправке и уља.

Након вађења крпеља рану је потребно дезинфиковати алкохолом, а у случају евентуалних симптома болести, попут малаксалости и губитка апетита, животињу је потребно што прије одвести ветеринару.