latinica  ћирилица
07/06/2016 |  08:58 | Аутор: РТС

Игре у Рију ће снимати „најпаметније“ спортске камере у историји

Фотографска агенција „Гети имиџиз“ проглашена је за званичну агенцију Међународног олимпијског комитета, а током овогодишњих Олимпијских игара у Рију ће користити потпуно нову роботску технологију коју је развила компанија „Марк Робертс моушн контрол“, како би се побољшала ефикасност фотографа на различитим догађајима.
"Најпаметнија“ спортска камера компаније "Марк Робертс моушн контрол" (Фото: www.mrmoco.com) -
"Најпаметнија“ спортска камера компаније "Марк Робертс моушн контрол" (Фото: www.mrmoco.com)

Камере и фотоапарати на даљинско управљање нису новост у свијету фотографије. Професионалци већ рутински повезују камере како би одређени догађај покрили из што више углова.

Фотографи ће на Олимпијским играма у Рију користити радиотрансмитере повезане с одговарајућим одашиљачем на главној ручној камери. Када фотограф притисне дугме на једној, активираће све остале уређаје које су у систему.

Међутим, када фотограф постави угао и композицију удаљених камера, он нема могућност да мијења фокус и експозиције.

Ту на сцену ступа компанија „Марк Робертс моушн контрол“ (Mark Roberts Motion Control) која производи роботске кранове за камере.

Заједно са колегама из „Никона“, стручњаци поменуте компаније тестирају пети прототип робота за фиксне камере. Током тестирања, кран и камера пратили су кошаркаше који су се кретали паркетом једног њујоршког спортског центра.

Како се показало, нови кранови ће омогућити фотографисање и снимање догађаје с много више контроле над помоћним камерама него што је то био случај раније. Моћи ће да се мијењају позиције камера, угао снимања и слично.

Агенција „Гети имиџиз“ (Getty Images) планира да користи нову технологију на 20 олимпијских терена овог љета.

Из „Марк Робертс моушн контрола“ најављују да ће фотограф свим камерама управљати помоћу посебног софтвера на таблету или компјутеру.

„Гети“ већ неко вријеме иде у смјеру увођења роботске технологије, а сличан кран је коришћен током додјеле Оскара у фебруару.