latinica  ћирилица
07/06/2016 |  22:28 ⇒ 22:35 | Аутор: Агенције

Архитекте "осмислиле" будући изглед Либерланда

Либерланд, самопроглашена микродржава између Србије и Хрватске, недавно је одржала такмичење архитеката и дизајнера који су требало да представе будући изглед града на напуштеној ади Дунава.
Либерланд - Фото: klix.ba
ЛиберландФото: klix.ba

На конкурс се пријавило чак 72 студија и архитекте из цијелог свијета, а побиједила је група архитеката RAW-NYC из СAД и  Уједињених Арапских Емирата.

Њихову визију чини насеље изграђено у слојевима и прилагођено узгоју алги које би се користиле као један од извора енергије. Стамбене јединице обликоване су тако да ниједна не буде у хладу, а мрежа путева је комбинована како би од једне зграде најважније услуге биле удаљене максимално 20 минута хода.

Друго мјесто је освојио пољски архитект Крсyштоф Јурошек, трећи је Грк Стелиос Андреоу, четврту је агенција Lab.Id из Аргентине, док су пети били чланови студија Серђо Бјанки Архитектура из Италије.

Њихов задатак није био лак – на најпрактичнији, најекономичнији, најзеленији и најјефтинији начин су требали осмислити насеље за 340.000 будућих становника Либерланда на површини од свега седам квадратних километара.

"Добитници ће освојити пригодне новчане награде, а побједнички дизајн представљаће водиљу у будућим годинама развоја Либерланда", стоји у саопштењу микродржаве.

Захваљујући граничном спору Загреба и Београда због комада земље на источној обали Дунава, Чех Вит Једличка одлучио је на том невеликом тлу прогласити нову државу.

Либерланд је "основан" у априлу 2015. године, налази се на сјеверном дијелу границе између двије државе, на око десет километара источно од Сомбора.