latinica  ћирилица
08/06/2016 |  15:41 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Француз са приколицом иде пјешке кроз Европу (ФОТО)

Француски "Николица с приколицом", тако би се могао назвати необични младић из Нанта, који је на свом "путу око свијета" прошао кроз Фочу.
Фоча - Француз на путу око свијета - Фото: СРНА
Фоча - Француз на путу око свијетаФото: СРНА

Двадесетчетворогодишњи студент архитектуре Феликс Вомурин изабрао је необичан начин да упозна свој континент и различите културе пјешачећи и вукући за собом у приколици, како каже, своју кућу.

Феликс је на путешествије из Француске кренуо у априлу прошле године и до сада је препјешачио Швајцарску, Њемачку, Аустрију, Чешку, Словачку, Мађарску, Хрватску, у којој је боравио двије седмице, и Србију, гдје се задржао мјесец дана.

У БиХ је прије четири дана ушао преко Вишеграда и прошао кроз Фочу, настављајући даље према Дубровнику.

"Пут ме даље води кроз Црну Гору и Албанију, а надам се да ћу до зиме бити у Грчкој. Након тога, циљ ми је Москва", каже Феликс, који је изазвао велику пажњу Фочака.

Фото: Срна

Он жели да се упозна о начину живота у земљама које обилази - интересује га "како се живи у другим земљама, у каквим кућама људи живе и колики је минимум који је људима потребан за живот и да буду срећни".

Дневно у просјеку, попут пужа насликаног на позадини приколице, препјешачи око 20 километара. У својој "кући" коју са лакоћом вуче, спаковао је све што му је потебно.

"Када се расклопи, то је један велики шатор, у коме је кревет за спавање. Носим и прибор за јело и кување, књиге, лијекове, основну одјећу, а на приколици је прикачена и моја мала башта", прича млади Француз.

Он каже за Срну да му се природа у Фочи много свидјела, а посебно гостопримство Фочака, који су га, као и становници осталих градова кроз које је прошао, испратили поздравима и потписима на приколицу, на којој је нацртана и рута његовог путовања.