latinica  ћирилица
08/06/2016 |  18:30 ⇒ 18:32 | Аутор: Б92

Научник случајно доказао теорију стару 200 година (ВИДЕО)

Амерички научник случајно је доказао теорију стару 200 година која се тиче електричних јегуља, а коју је поставио познати истраживач из 19. вијека Александар фон Хумболт.
Научник случајно доказао теорију стару 200 година - Фото: Screenshot/YouTube
Научник случајно доказао теорију стару 200 годинаФото: Screenshot/YouTube

Александар фон Хумболт је тврдио да је током свог путовања по Амазону 1800. године био свједок борбе коња и електричних јегуља.

Ипак, од тада није било забиљежених тврдњи да су елеткричне јегуље искакале из воде и нападале животиње на обали, па се претпоставило се да је Хуболт преувеличао призор који је видио.

Међутим, биолог, професор Кенет Катана са Универзитета Вандербилт у Тенесију, недавно је открио да јегуље заиста могу да искоче из воде како би напале веће животиње.

До тог откића је дошао сасвим случајно, када је хтио да пребаци јегуље из једног акваријума у други.

Наиме, док је користио мрежу с металном дршком како би пребацио јегуље, примијетио је да су оне након неког времена престале да избјегавају мрежу и почеле да се уздижу из воде и притискају главу на металну дршку како би генерисале импулсе високог напона.

Након што је то уочио, професор Катана је спровео експеримент. Он је јегуље поставио у акваријум на чијој су се површини налазиле вјештачке људске руке и главе крокодила.

Након тога је снимио јегуље које су искакале из воде како би положиле своју браду на вјештачке људске руке и главе крокодила да би их уз помоћ стује онеспособиле.

Професор Катана је рекао да је електрицитет који јегуље стварају много слабији у води и зато оне своје непријатеље "шокирају" на сувом.

Он је додао и то да ни сам није вјеровао у тврдње познатог Хумболта, али се ипак увјерио да су истините.