latinica  ћирилица
08/06/2016 |  19:55 ⇒ 19:55 | Аутор: Агенције

Највећи математичар свијета живи као пустињак и исти је Распућин

Сљедеће недјеље највећи математичар данашњице, Рус Григориј Перелман, слави 50. рођендан.
Григориј Перелман (Фото: Wikimedia Commons / George M. Bergman / public domain) -
Григориј Перелман (Фото: Wikimedia Commons / George M. Bergman / public domain)

Међутим, апсолутно нико на цијелом свијету не гаји ни најмање наде да ће Перелман иступити у јавности, камоли да би од свог рођендана могао да направи посластицу за медије, јер тај човјек живи скоро као пустињак.

Свијет је за њега чуо 2003. кад су МИТ, Принстон, Колумбија и још неколико универзитета признали његово рјешење Поинкареове претпоставке, математичког задатка који је 99 година одолијевао напорима математичара цијелог свијета да је ријеше. То је на крају успјело Григорију, само што је он, умјесто да покупи милион долара апсолутно заслужене награде – он је све, до задњег цента - одбио.

Кратко је образложио да је за рјешење заслужан и амерички математичар Ричард Хамилтон и то подједнако као и он. Три године касније, 2006, одбио је да се појави на додјели Филдсове медаље Међународне математичке уније. Ријеч је о, ни мање ни више, него практично Нобелу за математичаре.

Перелман је, опет кратко, објаснио да је награду одбио јер није задовољан понашањем свјетског удружења математичара. Живи скромно. Не воли аутомобиле, живи у стану код једног пријатеља у Русији, у некаквој малој, забаченој дачи. Не шиша се, не брије се, не сијече нокте, а физички помало подсјећа на легендарног Распућина.

Додуше, мало шта је сигурно што се њега тиче. Неки од митова о њему говоре да живи заправо у стану своје мајке у Купчином, јужној четврти Санкт Петербурга. У једном тренутку руски медији су покушали да га заскоче како би од њега направили "селебритија", али је то довело само до тога да се неко вреијме апсолутно изоловао. Неко вријеме га није било баш нигдје.

Нагађало се чак да је побјегао у Шведску, али нико му није успио ући у траг јако дуго, па су га на крају оставили на миру. Исто тако су капитулирали и свјетски математичари, апсолутни генијалци, који су га и 2003. и 2006. данима наговарали да прихвати и милион долара и математичког Нобела. Али све узалуд.