latinica  ћирилица
14/06/2016 |  08:27 | Аутор: РТС

Научници развили модел за предвиђање епидемија?

Британски научници тврде да су развили модел који може да предвиди ширење зооноза, болести које се преносе са животиња на човјека попут еболе или вируса зика, на основу климатских промјена и броја становника.
Епидемија - Фото: АП
ЕпидемијаФото: АП

Описујући модел као "велики корак у разумијевању болести које се преносе са животиња на људе", научници истичу да им може помоћи у одбрани од епидемија.

- Наш модел може да помогне доносиоцима одлука да процијене могући утицај на епидемије изазване зоонозама од стране било каквих интервенција или промјена у унутрашњим или спољним политикама влада - открила је Кејт Џоунс, професорка која предводи студију Универзитета у Лондону, на одјељењу које се бави генетиком, еволуцијом и животном средином.

Модел такође има потенцијал да у исто вријеме предвиди утицај глобалних промјена на многе болести, додала је Џоунсова.

Око 60 до 75 одсто заразних болести у развоју су зоонозе, гдје болести са животиња прелазе на људе. Слијепи мишеви су познати по томе што носе многе опасне вирусе.

Ебола и вирус зика настали су код дивљих животиња, попут многих других, укључујући грозницу долине Рифт и грозницу ласа, које утичу на животе хиљаде људи и чије се ширење предвиђа заједно са промјенама животне средине.

Тим професорке Џоунс је користио 408 познатих локација гдје је избила грозница ласа у Западној Африци између 1967. и 2012. године, као и промјене у коришћењу земљишта и приноса, температура и падавина, понашања и доступности здравствене заштите.

Такође су идентификовали подврсту пацова Mastomys natalensis који на људе преноси вирус ласа како би мапирали локацију пацова.

Модел је затим развијен коришћењем тих информација заједно са прогнозама климатских промјена, са густином насељености и промјенама у коришћењу земљишта.

- То нам омогућава да израчунамо колико често људи долазе у контакт са животињама које носе болести и количину ризика да се вирус пренесе - открио је Дејвид Рединг, један од вођа студије.

Тим је тестирао нови модел користећи грозницу ласа, болест која је ендемска широм западне Африке и изазвана вирусом који преносе пацови. Као ебола, ласа изазива хеморагијске грознице и може бити фатална.

Студија, објављена у часопису Methods in Ecology and Evolution, тестирала је модел са грозницом ласа и открила да ће се број заражених удвостручити на бројку од 406.000 до 2070. године са садашњих 195.000 заражених – усљед климатских промјена и растуће људске популације.