latinica  ћирилица
18/06/2016 |  16:20 ⇒ 16:20 | Аутор: Вечерње новости

Од безазленог убода до гушења

Како се одбранити од опасних инсеката: Јака алергија на ујед се манифестује у виду црвених печата по тијелу, отицања усана, језика, грла. Природна заштита су етерична уља јаког мириса од еукалиптуса, жалфије, нане, пишу Вечерње новости.
Крпељ (Фото: Thinkstock) -
Крпељ (Фото: Thinkstock)

Уживање у природи и зеленилу, послије дуге зиме, углавном покваре насртљиви инсекти. Неки, попут комараца, улијећу у кућу чим увече мало отворимо прозор.

Који инсекти су најагресивнији, какве посљедице имају њихови уједи и како да се одбранимо, објашњава дерматолог примаријус др Александар Адамовић, из Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду у Србији:

"Сви инсекти нападају и сви су агресивни. На нашем поднебљу увијек постоји ризик од уједа пчеле, осе, стршљена, паука и наравно комараца. Сваки убод изазива локалну болну реакцију на кожи, праћену црвенилом, сврабом, топлотом, благим до умјереним отоком, који понекад може да буде десет сантиметара у пречнику и стоји дуже од 24 часа. Некада се јављају и пликови, напуњени лимфном течношћу, мјесто уједа сврби, а чешањем плик може да пукне и дође до развоја бактерија. Чешање узрокује ширење инфекције, па касније захтијева лијечење".

Које алергијске реакције још могу да се јаве?

- Код пренаглашеног алергијског одговора, осим локалних симптома, могу да се јаве црвени печати по читавом тијелу и оток меких ткива, језика, грла, ждријела... Посебно опасни могу да буду отоци усана, непца и дисајних путева - ждријела, душника и гркљана. Уз ове симптоме се обично јавља мучнина, повраћање, пад крвног притиска, што на крају може да доведе до гушења ако се на вријеме не примјени адекватна терапија. Овакви симптоми могу да се јаве и код особа које нису склоне алергијама, као и код оних који су раније имали алергијске реакције на убод инсекта.

Какава терапија се тада примјењује?

- Пошто је вријеме за интервенцију веома кратко, а уједи могу да се догоде било гдје, важно је да се људи склони алергији едукују, да сами себи могу да дају ињекцију адреналина. Не треба да чекају да до реакције дође, већ да ињекцију убризгавају чим дође до уједа. Ако им је љекар близу, осим адреналина, добијају одговарајуће кортикостероде и антихистаминике, да би се алергија и отоци што пре повукли. Дјеци старијој од двије године, која су посебно осјетљива на уједе, неколико дана се дају и хистаминици у виду сирупа који смањују свраб и отоке.

Како да се заштитимо од инсеката?

- Најпоузданији су репеленти, који мирисом терају инсекте, највише комарце. Препоручују се различита етерична уља, са јаким мирисима, као што је уље еукалиптуса, жалфије, менте... Кожа може да се заштити и мазањем мјешавином која се прави тако што се у шољи воде размути пет капи уља нара. Исхрана на бази бијелог лука и намирница богатих цинком и витамином Б, такође одбија инсекте. Пожељно је и да научите да препознате легла инсеката у природи и избјегавате их. Парфем и одјећа јарких боја привлачи инсекте и то је важно да се зна. На отвореном би требало носити одјећу дугих рукава, панталоне са ногавицама, затворену обућу и чарапе. У кући и башти не треба узгајати биљке које привлаче инсекте. Али, најважније је да особе које знају да су алергичне на уједе, не иду саме на планинарење, излете у природи, вожњу чамцем, пливање, јер се не зна када ће им затребати помоћ.