latinica  ћирилица
18/06/2016 |  16:27 ⇒ 16:27 | Аутор: Агенције

Ове намирнице трују ваше тијело

Конзумирање ових намирница са собом носи и велики ризик од тровања.
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Адвокат Бил Марлер је престао да једе одређену храну након што је провео више од 20 година радећи на судским споровима везаним за тровање храном, пише Стил. У часопису "Food Poisoning Journal" објавио је чланак објашњавајући коју је храну избацио из свог јеловника. И то све након што је у случајевима за своје клијенте који су се разбољели од покварене хране добио више од 600 милиона долара.

Због тога и на темељу искуства тврди како сирове шкољке, сирове клице као и некувана јаја спадају у само неке од намирница које не вриједи конзумирати.

Сирове шкољке

Све чешће су болести везане уз конзумацију шкољки. Нажалост, томе је разлог и глобално загријевање које је одговорно за загријевање мора. Наиме, микроорганизми расту како се море загријева, те се ти исти микроорганизми таложе у шкољкама.

Претходно исјечено воће и поврће

Можда је исјечено воће или поврће практично, поготово ако сте лијењи и одговара вам када је неко обавио дио посла умјесто вас. Али, имајте на уму како је већи ризик од заразе ако је више људи укључено у производњу хране.

Сирове клице

Клице су чест узрок заразе, а често преносе салмонелу и "escherichiu coli".

Слабо печено месо

Како би се уништиле бактерије месо треба припремати на 160 степени!

Некувана јаја

Све што можемо рећи је – салмонела. Марлер сматра како су мање шансе да се отрујете од сирових јаја него прије 20 година, али немојте ризиковати.

Непастеризовано млијеко или сок

Пастеризација смањује садржај витамина и убија корисне бактерије те уништава ензиме. Али, Малер тврди, како "сирова" пића могу бити опасна, а да пастеризација није опасна. Каже како се повећава ризик од заразе бактеријама, вирусима и паразитима ако се прескаче поступак пастеризације.