latinica  ћирилица
20/06/2016 |  07:57 | Аутор: Блиц

Трејлер за НАСА мисију на Јупитер као да је сниман у Холивуду (ВИДЕО)

Мисија летjелице која путује ка Јупитеру требало би да открије многе тајне гигантске планете, а сада је представљена у трејлеру коме би позавидјели многи холивудски блокбастери.
Јупитер (Фото: NASA/JPL-Caltech) -
Јупитер (Фото: NASA/JPL-Caltech)

Јуно сонда, која је лансирана 2011. требало би да стигне на око 4.500 километара од површине Јупитера.

- Сада је Јуно ближе Јупитеру него иједна сонда икада раније у историји и требало би да открије мистерије које крије ова планета - каже Дајен Браун, извршна директорка Јуно програма.

Јуно ће дубински да анализира највећу планету Сунчевог система, како би открила шта се дешава у дебелој атмосфери и чак ће и да испита њену структуру, ауроре и магнетосферу.

Због радиоактивне средине која окружује огромну планету, електроника у већини летјелица би била спржена, али Јуно има титанијумски сеф у ком се налази њен компјутер, а научници се надају да ће функционисати током 20 мјесеци мисије.

- Током мисије, Јуно ће бити изложена еквиваленту од око 100 милиона стоматолошких рендгенских снимања зуба. Ипак, ми смо спремни. Осмислили смо орбиту око Јупитера која смањује изложеност сонде радијацији - каже Рик Нибакен, менаџер Јуно пројекта.