latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:37 ⇒ 19:02 | Аутор: Агенције

Од Лондона до Њујорка за само 3 сата? (ВИДЕО)

Уколико замисао дизајнера Оскара Вињалса буде била спроведена у дјело, путницима ће на располагању стајати нови тип суперсоничне летјелице чија максимална брзина износи 3 маха.
Од Лондона до Њујорка за само 3 сата? - Фото: Screenshot/YouTube
Од Лондона до Њујорка за само 3 сата?Фото: Screenshot/YouTube

Летјелица Флеш Фалкон могла би упола да скрати тренутно трајање прекоокеанских летова.

Еколошки авион, који покреће нуклеарна фузија, могао би да прими 250 путника, који би путовали трипут брже од звука. Захваљујући томе, од Лондона до Њујорка авион би стизао за два и по сата.

Горњи дио авиона намијењен је бизнис класи, док би остали путници могли да се раскомоте у пространој доњој путничкој кабини.

Мотори би били начињени од отпорних и изузетно лаганих материјала и затворени у "неуништиви" задњи одјељак авиона. Ради боље аеродинамичности, крила би могла да мијењају угао, а кокпит би био опремљен "паметним" холографским прозорима који би пилотима приказивали различите податке и обавјештења.

- Вјерујем да ће се суперсоничне летјелице вратити у блиској будућности, са предностима које носи најновија технологија 21. вијека. За 15 година ови пројекти могли би да постану реалност - рекао је Вињалс.

Прошло је 13 година откако је Конкорд, прва и посљедња суперсонична летјелица, повучен из употребе због превеликих финансијских трошкова.

Флеш Фалкон био би дугачак 102 метра, што је 40 метара више у односу на Конкорд (62 метра), а простор за пртљаг био би двоструко већи него код његовог претходника.