latinica  ћирилица
21/06/2016 |  19:04 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Зашто је лијек Трамадол парацетамол повучен са тржишта? (ВИДЕО)

Прошле године повучен, затим враћен, па данас поново скинут са полица у апотекама. Лијек Трамадол парацетамол, хрватске фармацеутске комапаније Фарма С, мора на додатна испитивања.
Трамадол/Парацетамол - Фото: РТРС
Трамадол/ПарацетамолФото: РТРС

Одлуци бх. Агенције за лијекове, претходило је повлачење са хрватског тржишта. 

Исти лијек, исти произвођач, и готово идентична прича из јануара 2015. године. Вијест да је Трамадол парацетамол произвођача Фарама С поново повучен са хрватског, а потом и са домаћег тржишта, забринуо је оне који га готово свакодневно користе.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ истичу да се повлачење спроводи из превентивних разлога.

- Квалитет, ефикасност и безбједност наведеног лијека није нарушена и није разлог повлачења лијека са тржишта - каже Бранка Тубић из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Ипак, повлачење се спроводи само у велепродаји. То у преводу значи да га је у апотекама, ако га имају на залихи, могуће купити. Контактирали смо неколико апотека у Бањалуци и нити једна није имала спорни Трамадол парацетамол.

Незавнично, прво повлачење које се догодило још почетком прошле године утицало је да се набавка лијека овог произвођача знатно смањи. Фармацеути истичу, опреза никад довољно.

- Што се тиче ове комбинације, она служи за кориштење од умјерених до јаких болова - каже Тања Живковић, магистар фармације.

Док потрошачи страхују, спорни лијекови и даље стоје на полицама појединих домаћих апотека. Превентивна контрола, стварна опасност за здравље или још једна "фармацеутска загонетка", никоме није јасно.