latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:51 | Аутор: Агенције

У Словенији у порасту број случајева заразе ХИВ-ом

Број особа заражених ХИВ-ом, вирусом који изазива АИДС, у Словенији је у знатном порасту због чега власти појачавају кампању информисања угрожене популације путем медија и посебних програма.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Око 600 људи заражених ХИВ-ом у Словенији, која има два милиона становника, у европском је просјеку, али је забрињавајући податак да су у пет мјесеци ове године дијагностификована 43 нова случаја, што је двоструко више него лани.

- Не само у Словенији него и у Европи ХИВ више нема кобни предзнак јер ризичне групе знају да је лијечење ефикасно и зато највјероватније заборављају на заштиту - рекао је инфектолог Јанез Томажич.

У Словенији је у задњих десетак година од АИДС-а умрло тридесетак људи, између осталог и зато јер се бесплатна тестирања на ХИВ обављају само у Љубљани, па је влада у сарадњи са здравственим организацијама покренула кампању информисања угрожених група.

Један од програма који се проводе је и програм "Реакција на ХИВ" те посебна апликације на интернету и друштвеним мрежама с детаљима о начинима избјегавања инфекције, за што је новац донирала норвешка влада. У оквиру тог програма провдена су 833 различита тестирања на полно преносиве болести, а показало се да су, осим ХИВ-а, у порасту и инфекције хепатитисом Б и гонорејом.