latinica  ћирилица
27/06/2016 |  20:45 | Аутор: novosti.rs

Болеснији смо него наши преци јер једемо лошу храну

Промјене у технологији производње и рефуковање важних састојака из намирница, учинили су нас рањивим на алергије, аутоимуна и друга обољења јер је наш одбрамбени систем ослабљен.
Хамбургер (Фото: Thinkstock) -
Хамбургер (Фото: Thinkstock)

Пад имунитета све чешће се означава као узрок многих болести - од пет разних инфекција и алергија до карцинома различитих локализација. Зато је све више оних који на разне начине покушавају да ојачају одбрамбене способности организма. Доктор Пол Клејтон, професор неурофармакологије на Универзитету у Единбургу и предавач на постдипломским студијама Оксфорд универзитета, за "Новости", међутим, тврди да нема те "магичне" хране која може брзо да оснажи имунитет, јер је наш имуни систем веома компликован и има много нутриционих захтјева.

Професор Клејтон, који је недавно био у Београду, на првом симпозијуму о имунитету, у организацији Српског апотекарског друштва, свјестан је да људе веома збуњује то што се стално појављују различите информације о томе шта је важно за наше здравље, па и за имунитет.

- Знамо да се учесталост аутоимуних болести повећава за три, четири одсто годишње, као што знамо и да се за неколико деценија чак за 150 одсто повећао број у суштини алергијских обољења, као што су астма, ринитис, дерматитис, али и гастроинтестиналних поремећаја - објашњава професор Клејтон. - Када сам ја ишао у школу, нико у разреду није имао астму, а сада у сваком одјељењу бар по једно дете има астму и алергијске реакције. Суочавамо се, такође, и са порастом малигних обољења, чији настанак се, такође, повезује са падом имунитета.

* Чиме објашњавате ту поразну статистику?

- Верујемо да постоји неколико разлога. Оно што доводи до ове дисфункције имунитета су два одвојена фактора, оба везана за исхрану. Један од њих је недостатак 1.3 и 1.6 бета глукана из ланца исхране, што је последица промена у пољопривреди и процеса у технологији производње хране. Други узрок је уклањање антизапаљенских фактора, а то су омега 3 киселине, које су доста редуковане из хране. То нас је учинило рањивим на алергије, а верује се да је покренуло и аутоимуне болести и оставило одбрамбени систем веома слабим. Сви ови фактори су нас учинили много подложнијима болестима него што су то били наши преци.

* Како су сада бета глукани, откривени још 1968. године, избили у први план када је реч о јачању имунитета?

- Научници са Универзитета у Нју Орлеансу, који су их и пронашли, успели су да открију невероватна својства која бета глукани имају на имуни систем нашег организма и то откриће сматра се кључним помаком у науци о јачању имунитета. Постоје бројна истраживања једињења бета глукана која су се показала есенцијално важним.

* Ствара се утисак да се, можда, највећи број истраживања ради на тему имунитета?

- Заправо, најчешћа истраживања на пољу здравства се и спроводе у погледу јачања имунитета. Кроз историју, људи покушавају да нађу начин како да стимулишу ћелије одговорне за јачање имунитета. Што је имунитет људског организма јачи и отпорнији, лакше ће се изборити са инфекцијама, вирусима, гљивицама и прехладама. Истраживања једињења бета глукана су се показала есенцијално важним за оптимално функционисање имунитета не само код људи, него чак и код других сисара и птица.

* АКО се деценијама зна ефекат бета глукана на имунитет зашто се сад, а сви смо већ прилично скептични према "магичним пилулама", потенцира њихова улога?

- Раније су бета глукани били врло присутни у ланцу исхране, па смо их конзумирали свакодневно. Међутим, данас, као посљедица промјена у прехрамбеној технологији, наш унос ових једињења је знатно мањи, што за посљедицу има дисфункцију нашег имуносистема. Зато их морамо уносити као додатке исхани. С обзиром на то да подстичу активност имуних ћелија чији је животни циклус два, три дана, како би имали ефекта, требало би да се узимају у континуитету.