latinica  ћирилица
29/06/2016 |  08:50 | Аутор: Агенције

Омега 3 смањује смртност од срчаног удара

Конзумирање омега 3 масних киселина којима су нарочито богате неке врсте рибе попут лососа, сардина и инћуна, смањује за 10 одсто ризик од смртног исхода срчаног удара, показало је истраживање чији су резултати објављени у стручном часопису "JAMA Internal Medicine".
Риба - Фото: илустрација
РибаФото: илустрација

Студија је резултат 19 ранијих истраживања проведених у 16 земаља, заснованих на анализи крви испитаника. Њоме је обухваћено 45.637 особа. Анализа је имала за циљ утврђивање односа између конзумирања омега 3 масних киселина и учесталости срчаног удара. У поменутој групи испитаника 7.973 имало је срчани удар први пут, а 2.781 их је од њега умрло.

Научници нису установили везу између омега 3 масних киселина у крви и мање опасности од срчаних удара који не заврше фатално, али су утврдили да постоје специфични механизми које су повезали с мањим бројем смртних исхода од срчаног удара.

- Резултати засновани на овако великом броју истраживања дају нам досад најпотпунију слику о превентивном дејству омега 3 киселина и кардиоваскуларних болести - рекла је коаутор студије и научник Лиана Дел Габо, са Станфорд Универзитета.

- Резултати разних истраживања били су слични без обзира на старост, пол, расу, присутност или изостанак болести попут дијабетеса, узимања лијекова за смањење холестерола или једноставно ацетилсалицилне киселине - рекла је.

- И поновно резултати указују на важност конзумирања рибе богате омега 3 масним киселинама у склопу здравог начина исхране - рекао је др Дариус Мозафериен, доајен Факултета нутриционизма на бостонском универзитету, који је водио студију.

Осим што је богата омега 3 киселинама, риба снабдијева организам специфичним протеинима, витамином Д, селенијем и бројним минералима.

- Већина истраживања о конзумирању масних киселина и њиховом дејству на здравље заснивала се на упитнику о томе колико често особа у исхрани користи рибу. Опсежно заједничко истраживање помоћи ће нам у бројним сличним студијама које су у току - рекао је Мозафериен.