latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:29 | Аутор: Мондо

Антиперспиранти - да или не?

Љето је "мокро" годишње доба, барем судећи по нашим мајицама, сукњама, хлачама, зар не? Шта ви користите да ублажите знојење?
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Посљедњих година веома су популарни антиперспиранти, хемијска средства која сузбијају знојење.

Многи их мијешају са дезодорансима, а разлика је велика - јер ови други служе само да ублаже мирис, заправо смрад зноја, дакле не утичу на количину зноја коју ће наше тијело да произведе, за то су задужени антиперспиранти.

Да ли су здрави?

Мишљења у вези са тим су подијељена, али већина заступа став да нису. Ево зашто.

Производи попут антиперспираната могу довести бактерије испод пазуха у дисбаланс и тако заправо произвести супротан ефекат – још јачи и интензивнији мирис зноја.

Осим антимикробних састојака, антиперспиранти садрже и алуминијум који блокира рад знојних жлијезда. Та блокада има лоше посљедице и потпуно супротан ефекат.

Наиме, код особа које користе антиперспиранте појачано се стварају актинобактерије, које су главни кривци за непријатан мирис.

Тајна је у томе што антиперспирант уништава слабије бактерије, док истовремено оне које стварају неугодан мирис постају још снажније.

Истраживања су показала да је код особа које су престале да користе антиперспиранте мирис зноја временом постао блажи.

Ако већ не можете без овог средства за заустављање знојења, онда га користите само испод пазуха - дозволите осталим знојним жлијездама да раде нормално.

И не брините ако вам се повремено испод пазуха појаве бубуљице. Оне су посљедица запушених пора. У том случају довољно је само да оперете пазух и неко вријеме не користите антиперспирант.

Извор: mondo.rs