latinica  ћирилица
01/07/2016 |  20:18 | Аутор: Агенције

Која крвна група највише привлачи комарце?

Стиже вријеме летњих годишњих одмора и врућина, а комарци вребају иза сваког ћошка. Како их се ријешити?
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press)

Зашто су неке особе подложније уједу комараца, а друге не?

Постоји више разлога.

Боје

Комарци добро виде посебно током касног поподнева, зато се трудите да не носите тамне боје попут црне и тегет, али и црвене боје.

Крвна група

Одрасли комарци траже нектар, а женке су те којима су потребни протеини из наше крви да би могле да створе јајашца. Одређена истраживања су чак показала како су неке крвне групе пожељније од других. Најпривлачнија крвна група је О, и то двапут више него А. Крвна група Б је негде у средини. Међутим, без обзира на крвну групу, комарце привлаче и особе које испуштају одређену излучевину везану за тип крвне групе. Чак 85 одсто је таквих особа и комарци их просто обожавају.

Кожа и зној

У једном истраживању, мушкарци су подељени у две групе. Једна група са одређеним типом микроба на кожи је више привлачила комарце него друга, тачније имали су мање врста, али већи број микроба. Уједно, комарци воле особе које су топлије и знојаве.

Трудноћа

Одређена студија спроведена у Африци показала је како су труднице двоструко привлачније комарцима, него жене које нису у другом стању. Разлог тога је повећан ниво карбондиоксида, и повећана топлота абдомена.

Пиво

Комарце привлаче и особе које су пиле пиво, због повећаног етанола у зноју и кожи.