latinica  ћирилица
01/07/2016 |  21:40 | Аутор: Агенције

Како да дјеца заволе поврће?

Стручњаци саветују да као родитељ помогнете детету да заволи поврће. Ставите оброк испред њега, али никако га не форсирајте да га поједе. Водите дијете на пијацу , укључите га у спремање хране или у заливање поврћа.
Дјеца - Фото: jutarnji.hr
ДјецаФото: jutarnji.hr

Већина дјеце ће се само намрштити када види поврће и одгурнути га са стола. То је класична дечја реакција, али познато је колико је оно здраво за раст и развој, па би унос "зелениша" морао да се подразумијева. Стручњаци савјетују да као родитељ помогнете дјетету да заволи поврће.

* Ставите оброк испред њега, али никако га не форсирајте да га поједе. Тако ћете га у старту одбити. Само му лијепо понудите и објасните да је поврће здраво, да ће од њега бити јак и снажан као лик из цртаног филма којег воли.

* Водите дијете на пијацу или у продавницу да заједно купите намирнице, укључите га у спремање хране или, ако имате баштицу, у заливање поврћа. На тај начин ћете га заинтересовати.

* Потрудите се око јела, тако што ћете га украсити "смајлијем" од першуна и шаргарепе или неком симпатичном поруком исписаном од свежег поврћа.

* Увијек можете да га "преварите", па да му понудите пљескавице или питу која изгледа као да је од меса, али је заправо садржај повртни.

* Имајте стрпљења и не одустајте све док дијете не почне да уноси довољну количину здравих намирница.