latinica  ћирилица
04/07/2016 |  12:23 ⇒ 12:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Нико неће да чува овце ни за 500 евра, фали им интернет

Незаинтересованост нарочито међу младима за послове пастира траје већ дуже вријеме и пријети да уништи традиционално сточарство, које је у Македонији одувијек било развијено, али и производњу млијека и сирева.
Овца - Фото: илустрација
ОвцаФото: илустрација

Стога држава размишља о начинима како да превазиђе тај проблем и спремна је чак да издвоји субвенције за особе које би повремено правиле друштво пастирима. Јер планина је, кажу, пуста, нема становника, а ни интернета.

Плате пастира се, иначе, крећу од 400 до 500 евра. Нико, међутим, не жели да буде пастир, што пољопривреднике доводи у незгодну ситуацију па морају, чак, да смањују број грла.

Све то, кажу стручњаци, угрожава производњу традиционалне хране.

"Овакво стање траје дуже и прети да уништи традицонално сточарство. У многим случајевима ће значити крај традиционалне припреме сира у мљекарама, замирање старих рецепата и затварања многих предузећа која постоје у овој области", упозорио је Ивица Софрониевски из Гостивара који посjедује фарму од 2.500 оваца.

Према његовим ријечима, нико не жели да сједи у планини за 500 евра па помоћ траже у Албанији, одакле, како каже, углавном долазе старе особе. Његова фарма тренутно запошљава осам пастира од којих је половина из Албаније.

"Ситуација би се могла побољшати ако се буде радило на инфраструктури до планинских пашњака, који су практично одсјечени од цивилизације.

Струје има ријетко, а готово сва села су напуштена", прича Софрониевски и додаје да се притом мора спроводити и обука за пастира.

Зато су, каже, у сарадњи са Министарством просвјете договорили увођење модела обуке за пастире, а кандидати ће проводити по мјесец дана на планини гдје ће имати обезбијеђено спавање, храну и пиће, а фокус ће им бити на практичном раду.

Моме Младеновски из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде разлоге за пад броја стоке види у ниској профитабилности, недостатак инфраструктуре, струје и интернета на планинским пашњацима.

Младеновски стога предлаже да држава обезбиједи субвенције за људе који би "правили друштво" пастирима у планини.

Њихов здатак би био да извјесно вријеме проводе са пастирима.

"Више од 400 македонских села су без становника или их има по двоје троје, а број оваца се за 30 година смањио за једну трећину", закључио Младеновски, пренијели су македонски медији.