latinica  ћирилица
04/07/2016 |  18:43 | Аутор: Б92

НАСА: Невидљиве честице леда обарају авионе

НАСА је открила да би ситне честице леда, готово невидљиве људском оку, могле бити узрок пада великог броја авиона и смрти више стотина људи.
Авион - Фото: РТРС
АвионФото: РТРС

Честице, мање од зрна брашна, вјероватно су изазвале отказивање система у више од 200 авиона у протеклих 20 година.

Упркос ранијем мишљену да је немогуће формирање леда на висини од 10 километара, висини на којој лети већина комерцијалних авиона, извјештај о паду авиона Ер Френс 477 из 2009. године у угледном научном магазину Њу Сајетист, показује другачије.

Авион се срушио у Атлантски океан између Рија де Жанеира и Париза, а биле су потребне двије године да се олупина извуче из воде.

Ледена блокада у сензорима за брзину постала је значајан фактор приликом истраге, која је у почетку показала како су за пад одговорни грешка у софтверу и пилот.


Честице леда нису видљиве радарима, а блокада коју су изазвале збунила је пилоте, што их је највјероватније натјерало да нагло окрену труп авиона, што се испоставило као фатална грешка.

Сматра се да се облаци ледених честица стварају дубоко унутар олуја праћених грмљавином, које усисавају топао ваздух, који се након тога леди и ствара сићушне ледене кристале.