latinica  ћирилица
08/07/2016 |  18:30 | Аутор: Б92

Колико вјежбања је заиста потребно да бисте смршали?

Резултати најновијег истраживања показали су да чак и минимална физичка активност доноси значајну здравствену добробит, док изузетно напорни тренинзи дају мало или нимало резултата.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

У чланку који је објављен у Магазину америчке медицинске асоцијације (ЈАМА), доктор Тијс Еијсвогелс и доктор Пол Томпсон упоређивали су утицај умјереног (брзо ходање, вожња бицикла) и интензивног тренинга (трчањ, веслање) на стопу смртности и настанка кардиоваскуларних болести.

Резултати су показали да је само 15 минута умјереног вјежбања дневно (105 минута недјељно) довољно да организам осјети благотворно дејство физичке активности и почне да губи сувишне килограме, што се коси са досадашњим препорукама америчког Националног здравственог сервиса (НХС) да се вјежба бар 150 минута недјељно.

Исто важи и за интензивну физичку активност – резултати су показали да је довољно вјежбати напорно 35 до 70 минута недјељно, за разлику од препорука НХС и Универзитета Харвард, који наводе да би ова активност требало да траје бар 75 минута.

У тексту се такође доводи у питање позитиван утицај дуготрајног интензивног вјежбања на организам (више од 240 минута недјељно). Према добијеним резултатима, претјерано физичко напрезање негативно утиче на здравље срчаног мишића и дужину животног вијека.