latinica  ћирилица
11/07/2016 |  16:40 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Званичници Српске: Референдум о Дану Републике важан политички задатак (ВИДЕО)

Из Републике Српске јединствен став политичких лидера. Српска Дан Републике треба да прославља 9. јануара.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Ипак, у Народну скупштину још није стигао захтјев за одржавање посебне сједнице о референдуму о Дану Републике.

Постоје различита мишљења о датуму одржавања референдума. Док у СНСД-у тврде да би грађани требало да се изјасне прије локалних избора, опозиционa СДС сматра другачије.

И СНСД и СДС недвосмислено поручују да Српска Дан Републике треба да слави 9. јануара. Док СДС тврди да би одржавање референдума прије избора значило изборне поене странкама на власти, у СНСД-у су изричити да референдум о Дану Републике треба да буде одржан што прије, да би сва процедура била завршена прије 9. јануара. И једни и други сагласни су да је ово питање за Српску важан политички задатак. 

Само референдум прије локалних избора може да мобилише што већи број грађана да изађу и да се изјасне да ли 9. јануар треба да остане Дан Републике, сматра предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик. Ово питање, каже, требало је да буде већ завршено и свако одгађање не иде у прилог Српској.

- Не смијемо ући у ново обиљежавање са нејасном ситуацијом у том погледу.Одгађање послије избора доводи до проблема да овај посао не завршимо до 9. јануара, каже предсједник Српске Милорад Додик.

За СДС референдум прије избора злоупотреба је демократског права на изјашњавање, у политичке сврхе.

- Референдум седам дана пред изборе треба да послужи, не да ријеши питање 9. јануара, него да побољша шансе Милорада Додика на локалним изборима, а то је још једна злоупотреба, уопште института референдума, јасно је шта треба урадити, треба завршити што је започето – значи апелација и промијенити Закон РС о празницима, рекао је Младен Босић предсједник СДС-а.

Важно је да су све политичке партије сагласне да се Дан Републике Српске слави 9. јануара,сматра предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић. О датуму одржавања референдума, нада се, биће постигнут договор.

- Све политичке опције су да се Дан Републике Српске слави и обиљежава 9. јануара. А да ли ће бити прије или послије избора, биће договорено у неколико наредних дана и доћи ће се до неког рјешења, истакао је Чубриловић.

Прије сједнице о референдуму, пред посланицима је посебна сједница Скупштине о попису. Све странке из Српске јединствене су да треба законски регулисати објаву резултата, за територију Републике Српске.

Посланици у Народној скупштини на посебној сједници у сриједу, изјасниће се о Приједлогу закона о објави резултата пописа у Српској.