latinica  ћирилица
12/07/2016 |  10:26 | Аутор: Б92

Људи и даље еволуирају

Природне силе еволуције и даље обликују човјека, упркос томе што дјелује да смо већ достигли врхунац свог развоја, кажу научници.
Људи - Фото: илустрација
ЉудиФото: илустрација

Истраживачи су пронашли генетске доказе да природна селекција и даље води ка еволуцији људских бића.

Ранија истраживања показивала су да је човјек престао да еволуира прије око 40.000 година. Међутим, недавне студије не иду у прилог томе и показују да се развој људских бића наставио.

Ново истраживање спроведено на Харварду анализирало је повезаност између релативног репродуктивног успјеха током животног циклуса (рЛРС) – скраћеница која мјери број потомака које појединац има током живота – и варијанти гена који су раније повезивани са многим особинама.

Студија се фокусирала на људе у САД који су потомци Европљана и који су рођени између 1931. и 1953.

Резултати су показали негативну повезаност између рЛРС и нивоа образовања испитаника, што значи да су образованији људи имали мање потомака.

Из еволутивне перспективе, то значи да природа фаворизује мање образоване појединце.

Међутим, рад објављен у часопису ПНАС, указује да су промјене сувише мале, ако имамо у виду брзину културолошких промјена и промјена окружења с којима се скорије генерације суочавају.

У овом раду др Џонатан Бјучам који је предводио студију пише: "Иако не могу бити пројектовани на више од једне генерације, моји резултати нуде додатне доказе да људи и даље еволуирају, али споро, нарочито у поређењу са промјенама у окружењу".