latinica  ћирилица
17/07/2016 |  09:41 | Аутор: vecernjenovosti

Неопрезни изгоре за пола сата

Сунчање у најтоплијем дијелу дана и без заштите може озбиљно да оштети кожу.
Илустрација (Foto: profimedia) -
Илустрација (Foto: profimedia)

Да бисте избјегли појаву опекотина не излажите се директно сунцу у најтоплијем дијелу дана, јер је тад штетно УВ зрачење најјаче. Обавезно користите креме са заштитним фактором 30, а ни тако заштићени не претјерујте са "хватањем боје". Ко од вас воли да има бронзану пут, сасвим лијепо, а и далеко безбједније, може да поцрни и у хладу.

Бронзани тен, иако стручњаци годинама упозоравају на штетне посљедице излагања сунцу, многима је приоритет на одмору, али док је некима довољно само неколико сати да почну да "црне", непажљиво излагање сунцу код оних са свијетлом и осјетљивом кожом обично се заврши појавом опекотина.

Први симптом који указује да сте претјерали са сунчањем је болно црвенило на дијелу тијела који је изгорио. У зависности од тога колико је кожа била изложена сунцу, поред црвенила може да дође и до појаве осипа, свраба, мучнине па и повишене тјелесне температуре. Доктор Димитрије Карабахчиев објашњава да сунце може да нанесе опекотине првог, другог па чак и трећег степана.

- Црвенило и болна осјетљивост коже спадају у симптоме опекотина првог степена када је сунце захватило само епидермис односно површински слој коже - каже др Карабахчиев - Када се на изгорјелом дијелу појаве пликови то је знак да су сунчеви зраци продрли у дубље слојеве коже и изазвали опекотине другог степена. Уколико су ове појаве праћене и дехидратацијом тијела, дрхтавицом, мучнином, у питању је трећи степен опекотина, односно озбиљно оштећење коже.

Црвенило на кожи најчешће се јавља два до шест сати послије излагања сунцу, а у зависности од јачине сунчевих зрака опекотине могу да се појаве чак и послије пола сата. Бол, пецкање, и свраб коже обично трају два до три дана, осим у случајевима када су у питању јаче опекотине које захтијевају да се обратимо љекару.

- Код тежих облика изгорјеле коже лијечење траје седам и више дана - објашњава др Карабахчиев.

- Опекотине другог степена лијече се примјеном локалних кортикостероидних препарата, док опекотине трећег захтијевају болничко лијечење. За третирање блажих опекотина довољно је коришћење хидратантних крема за опоравак коже као и стављање хладних облога или туширање хладном водом.

За ублажавање болова и смиривање коже осим хладних купки препоручују се креме које садрже алоја веру, као и чај од камилице који се директно наноси на упаљено мејсто. Традиционални природни лијекови за опекотине - јогурт и кисело млијеко, такође, могу да буду од помоћи.

Послије појаве опекотина важно је да избјегавате сунце и топлоту док се црвенило или пликови не повуку, а љекари такође апелују да пликове никако не бушите сами. Када дио на којем је дошло до опекотине почне да се љушти то је знак да се кожа обнавља. Овај одумрли слој никако немојте да скидате, како не бисте оштетили кожу.