latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:52 | Аутор: СРНА

Сваке године нових 2,5 милиона зараза вирусом ХИВ

Око 2,5 милиона људи зарази се вирусом ХИВ сваке године, а захваљујући лијековима носиоци вируса живе дуже него икада, показују резултати новог глобалног истраживања.
Тест на ХИВ - Фото: РТРС
Тест на ХИВФото: РТРС

Број нових зараза стагнира у посљедњих десет година, послије врхунца од 3,3 милиона 1997. године, саопштили су аутори анализе која је објављена у журналу "Лансет ХИВ".

Ови подаци објављени су поводом Међународне конференције о сиди која је у току у Дурбану, у Јужноафричкој Републици. Сида је убила више од 30 милиона људи од осамдесетих година прошлог вијека.

У извјештају се указује на забрињавајуће спор напредак у смањењу броја нових ХИВ инфекција. Главни аутор документа је Хаидон Ванг са Института за здравствену метрику и процјене /ИХМЕ/ на Универзитету у Вашингтону.

Он сматра да ситуацију још више погоршава "стагнација" финансирања програма за борбу против вируса ХИВ и сиде.

Директор ИХМЕ Кристофер Мари саопштио је да је сваке године потребно сакупити 36 милијарди долара да би се реализовао циљ о искорјењивању сиде до 2030. године.

У посљедњих 15 година, државе су дале 110 милијарди долара за помоћ програмима за сузбијање сиде и вируса ХИВ.

Данас у свијету са овим вирусом живи око 38,8 милиона људи, док их је 2000. године било 28 милиона. Број смртних случајева смањен је са 1,8 милиона 2005. године на 1,2 милиона 2015. године.