latinica  ћирилица
20/07/2016 |  19:03 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Кубанске вакцине стигле у БиХ (ВИДЕО)

Кубанске вакцине стигле су Босну и Херцеговину.
Кубанске вакцине - Фото: РТРС
Кубанске вакцинеФото: РТРС

Нико са сигурношћу не може да каже ради ли се о спасу за обољеле од карцинома плућа или о још једаном разлогу за забринутост у ефикасност лијека.

Иако Комисија за лијекове надлежне агенције није подржала долазак овог лијека на наше тржиште, директор Агенције игнорисао је мишљење стручњака и дао дозволу вишеградској "Имуно фарми" за увоз. Прве серије већ у понедјељак одлазе на тестирање, а како ствари стоји спорни лијек, у болницама, могао би да буде доступан већ средином септембра. 

Продужава ли живот, или само заблуду да је спас за карцином плућа? Спорне кубанске вакцине "ЦИМАВАКС" још једном су показале како раде поједине бх. институције. Иако је занемарио мишљење Комисије, директор Агенције за лијекове, Александар Золак по занимању гинеколог, каже – њихово мишљење није обавезујуће. Каже да Комисија није ни расправљала о спорном лијеку, а за игнорисање стручног мишљења има разлоге.

- Први је тај да "ЦИМАВАКС" није регистрован у ЕУ, а други да они као чланови Комисије нису компетентни да процјењују "ЦИМАВАКС" - каже Золак.

Комисија је ипак расправљала о "ЦИМАВАКС-у", али мишљење Комисије Золак је игнорисао. Тврди да је став стручних служби да вакцина задовољава стандарде тржишта. Које стручне службе - није објаснио. На наше питање, која је онда функција Комисије када се њено мишљење не поштује, има јасан одговор.

- Њихова функција у свим случајевима је савјетодавна. Мишљење комисије није обавезујуће - каже Золак.

Али, обавезујући је зато увозник. Ексклузивно право има фармацеутска компанија "Имуно фарм". У овом предузећу кажу да не виде ништа спорно у томе што је мишљење Комисије занемарено.

- Човјек је на неки начин пресудио јер сам рекао неколико пута, ово ће се регистровати. Да ли ви то урадили сад или не, боље да се искористи то и има у БиХ - каже Александар Фулурија из "Имуно фарма".

На први поглед, све је рађено у корист пацијената, мада је ефикасност лијека и даље непозната, нити у БиХ постоје љекари који ће пратити развој болести код пацијената након примања овог лијека. То је управо био став љекара у Комисији.

- Ја у понедјељак предајем комплетну документацију заједно са лијеком за анализу и рок је 60 дана од тога - каже Фулурија.

Лијек који није прихваћен нигдје осим на Куби, и којем зелено свјетло не дају ни Европска ни Свјетска агенција за лијекове, зелено свјетло за увоз у БиХ добио је тако само од директора Агенције, који је, иако гинеколог, свој став ставио изнад ставова стручњака.