latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:47 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Приједор- Због врућина повећан број пацијената (ВИДЕО)

У већини здравствених установа на подручју града Приједора, повећан је број пацијената.
Пацијент - Фото: РТРС
ПацијентФото: РТРС

Велике врућине, али и осцилације у температури, чак и до 15 степени Целзијусових које су биле честе у посљедњих неколико дана узроковале су да на појединим одјелима приједорске болнице, али и у Служби хитне помоћи имају много више посла.

 За само двије седмице, Миља Дејановић је по други пут пацијент приједорске болнице. Она каже да је осјећала гушење и да јој је позлило.

Ово је само један од симптома. Слабост, замарање, главобоља и несвјестица су још неки од њих. Сви они  су аларм који наговјештава да је вријеме за детаљан љекарски преглед, што пацијенти неријетко игноришу. У пријемним амбулантама евидентне су гужве.

Маја Драгојевић Стојић, специјалиста интерне медицине - кардиолог, каже да се то дешава првенствено због повишених температура које владају ових дана, али и због температурних разлика и до 15 степени.

Тамара Менићанин Јаковљевић, шеф Одсјека за плућне болести у приједорској болници, наводи да је константан број пацијената са малигним болестима, туберкулозом и сличноим обољењима.

Сезона годишњих одмора у Приједор је довела бројне госте из иностранства. То је један од разлога због којег и у Служби хитне помоћи имају више пацијената.

Зоран Ивковић, доктор у служби Хитне помоћи Приједор, каже да је ријеч о пацијентима код којих је дошло до промјена у  крвном притиску,  те с израженом вртоглавицом, мучнином, али и високом температуром. Има и пацијената који су имали проблема са повредама.

Међутим, уз мало већу одговорност и пажњу у исхрани, увелико можете допринијети здрављу организма. За љето, савјет љекара је јасан.

Специјалисти апелујемо да то буде медитеранска исхрана, то јест што више свјежег воћа и поврћа и рибе, а што мање масноћа животињског поријекла и смањен унос соли.

У Дому здравља није забиљежено повећањ броја пацијената. Међутим, здравствени радници опет позивају на опрез због уједа инсеката, међу којима су крпељи најучесталији.