latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:25 ⇒ 20:29 | Аутор: Агенције

Нови доказ да је Да Винчи био далеко испред свог времена (ФОТО)

Све досад, историчари умјетности сматрали су да је велики број цртежа у Да Винчијевим свескама потпуно ирелевантан.
Да Винчи - Фото: nezavisne novine
Да ВинчиФото: nezavisne novine

Међутим, нова студија је потврдила да је такав један “безначајан“ цртеж заправо доказ да је Да Вичи много раније открио један важан закон физике.

Иако је познато да је Да Винчи спровео прву систематску студију о трењу, није било познато како је и када дошао до тих идеја.

Међутим, нова студија професора Јана Хачинса са Универзитета у Кембриџу успјела је да направи детаљну хронологију која је указала на прави тренутак када је Да Винчи дошао на генијалну идеју.

Страница из његове свеске из 1493. била је привлачна првенствено због блиједог цртежа жене у горњем углу, док су дијаграме који су се налазили у дну стране сматрани обичним биљешкама у црвеној креди.

Међутим, Хачинс је сматрао да ту страницу вриједи детаљније проучити и открио да су грубе геометријске фигуре нацртане на њој, заправо низови блокова које вуче тег на конопцу пребаченом преко чекрка и то баш у онаквом распореду какав се данас приказује приликом објашњавања закона трења.

“Ови цртежи показују да је Леонардо разумио основе трења још 1493.“, каже Хачинс.

“Леонардо је 20 година проучавао трење и своје емпиријско разумијевање ове појаве уградио у моделе у неколико механичких система“.

(Business Insider)