latinica  ћирилица
24/07/2016 |  21:32 | Аутор: РТС

Ситнице уз помоћ којих се брже губе килограми

Бројни стручњаци у области здравља и нутриционизма сматрају да је тајна успјеха у мршављењу у малим стварима - ситницама уз помоћ којих се временом усвајају здраве навике, а да се притом не ствара фрустрацијa због превеликих одрицања у исхрани.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Лист Њујорк пост објавио је неколико савјета који ће убрзати процес скидања вишка килограма.

Сјецкајте храну на мање комаде

Сјецкањем хране на мање комаде заправо варамо мозак на начин да помисли да се на тањиру налази више хране и тиме нас "тјера" да поједемо мање. Истраживања показују да већина особа поједе 25 одсто мање хране када је јело исјечено на мање комаде. Сјецкањем оброка ствара се илузија да конзумирамо више хране, чиме се раније јавља осјећај ситости.

Замијените руке

Коришћење доминантне руке у обављању свакодневних активности је нешто што се дешава несвјесно. У питању је аутоматски образац који је усађен у мозак, због кога је заправо олакшана могућност да се преједемо, будући да једемо несвјесно.

Ипак, уколико обрнете ситуацију и почнете да једете руком која није доминантна, натјераћете себе да "искључите аутопилот" и обратите више пажње на то што радите и на количину хране коју уносите.

Рашчистите хаотичну кухињу

Кухињу је потребно одржавати што једноставнијом и препоручљиво је уредити је у минималистичком стилу, наводе стручњаци, будући да управо велика гужва у кухињи подржава усвајање негативних навика, међу којима је и преједање.

Бројне студије показале су да хаотичне и неуредне кухиње са собом повлаче још једну лошу навику – често грицкање нездравих грицкалица.

Престаните да користите телефон током јела

Било да гледате неки видео-клип или размјењујете поруке на Фејсбуку - у питању су активности које не би требало обављати током оброка, будући да лако можете да унесете више хране него што намјеравате.

Обављање неке друге активности у току јела, показало се, фокус премјешта са хране и на тај начин блокира осјећај ситости, чинећи нас неспособнима да осјетимо колико смо заправо унијели хране.