latinica  ћирилица
25/07/2016 |  08:33 | Аутор: Вечерње новости

Започните дан чашом млаке воде

Умјесто јутарње кафе љекари препоручују ритуал који побољшава здравље.

Већина људи јутро почиње шољом топле кафе или чаја да освјежи тијело након изласка из кревета, а прије првог оброка многи попију и чашу воде како би им организма правилно радио у току дана. Овај јутарњи ритуал - да са чашом воде почнете дан - треба свакодневно практиковати, али умјесто хладне, стручњаци савјетују да попијете чашу топле воде.

Топла вода има многобројне позитивне ефекте на организам. Помаже тијелу да избаци штетне токсине, а попијена на празан стомак побољшава варење и ојачава имуни систем.

Воду ујутру прокувајте и пустите да одстоји неколико минута како би се прохладила, а у чашу можете да нациједите и мало лимуна. Иако њен укус можда није најпријатни, љекари савјетују да уколико желите да останете здрави, овај напитак конзумирате свакога дана.

Олакшава варење

Топла вода помаже стомаку да брже свари храну и одржава систем за варење здравим. Хладну воду за вријеме или послије оброка треба избјегавати, јер она заправо може да очврсне масти која се налазе у храни коју једемо и створи масне наслаге у цријевима. За добар рад пробавног тракта током јела, осим чаше топле воде, препоручује се и чаша минералне воде, али без леда. Додавање леда није препоручљиво, зато што он може да уништи дио природних минерала који се налазе у газираној води, а који доприносе бољем раду стомака.

Ублажава бол

Сматра се да је топла вода најмоћнији природни лијек, јер може да ублажи скоро сваки бол, од оног менструалног код жена до бола који узрокују главобоље. Топлота из топле воде има умирујуће дејство на трбушне мишића, и у кратком временском року може да олакша менструалне грчеве. Врућа течност, такође, повећава проток крви и доводи до смањења бола у ткивима и мишићима.

Помаже код опстипације

Уколико имате проблема са пражњењем цријева, чаша топле воде ујутру може да ријеши проблем, јер стимулише њихов рад и помаже да храна брже прође. Топла вода на празан стомак, поред тога што помаже код затвора, смањује болове у желуцу и стомаку. Такође, отклања надутост у цријевима која се често јавља због недостатка воде у организму.

Скида вишак килограма

Ако сте на дијети, прва ствар коју би ујутру требало да унесте у организам је чаша топле воде. Врућа вода повећава температуру тијела, и самим тим убрзава метаболизам. Бржи метаболизам омогућава тијелу да сагори више калорија током дана, што доводи до губитка нагомиланих килограма. Ова јутарња рутина препоручује се свима јер поред тога што позитивно утиче на гастроинтестинални систем, помаже и да бубрези боље функционишу. Љекари препоручујуу да у топлу воду додате и мало лимуна који разграђује масти у организму и контролише жељу за храном.

Побољшава циркулацију

Топла вода позитивно утиче и на нервни систем. Док опушта мишиће, она побољшава проток крви и смањује лошу циркулацију. Вода филтрира токсине који се крећу нашим тијелом што доводи до тога да крв боље и брже протиче кроз организам.

Зауставља прерано старење

Прерано старење и појава бора на тијелу и лицу је ноћна мора многих жене, али на срећу, овај процес се може успорити пијењем топле воде. Велики број токсина у организму је главни кривац који узрокује до старимо брже, али топла вода може да помогне да се организам очисти од њих. Вода обнавља ћелије, повећава еластичност коже и спречава настанак бора.