latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:48 | Аутор: Вечерње новости

Како да спријечите дијабетес

Гојазност, недостатак физичке активности и потрошње калорија, слатка и масна храна, неки су од узрока који доводе до дијабетеса...

Како би се болест коју с разлогом називају тихи убица, јер уништава све органе, спријечила потребно је конзумирати куркуму, јагоде, сир, јогурт, црвено вино, цимет, јабуке и шпинат.

Куркума садржи куркумин који одлаже, па чак и спречава дијабетес.Потребно је још времена за истраживање како би се утврдили дугорочни ефекти куркуме, али су први резултати обећавајући.

Јагоде би требало јести редовно. Научници тврде да помажу у активирању протеина у организму који смањује лош холестерол и крвне липиде, који доприносе развоју дијабетеса. Експерименти су показали да јагоде помажу у снижавању глукозе у крви.

Сир и јогурт такође су ефикасни у превенцији дијабетеса, али искључиво немасни. Експерти вјерују да здраве бактерије које садрже имају корисне споредне ефекте.

Црвено вино садржи ресвератрол, који помаже функцији шећера у крви регулишући инсулин. Треба га пити умјерено, једну чашу уз ручак.

Цимет има бројне позитивне ефекте на здравље, а између осталог снижава ниво глукозе у крви, али и ниво триглицерида, лошег холестерола, а истовремено побољшава осјетљивост на инсулин.

Јабуке садрже антоцијанин који помаже у регулацији шећера у крви.

Шпинат је богат хранљивим материјама. Британско истраживање је показало да конзумирање шпината дневно смањује ризик од дијабетеса за 14 одсто.