latinica  ћирилица
26/07/2016 |  21:46 | Аутор: novosti.rs

Прошетајте на сваких 15 минута

Истраживачи из Питсбурга установили су да се енергија троши и када смо пасивни, али упозоравају да, ма шта радили, никако не остајемо сатима у истом положају.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Сваки пут кад осјетите грижу савјести што сте осам сати провели за канцеларијским столом, имајте на уму и да сједење на столици троши калорије!

То су установили истраживачи из Мичигенског истраживачког центра са Универзитета у Питсбургу, који су у студију укључили 74 волонтера, већином у средњим двадесетим годинама, нормалне тјелесне тежине и са искуством у канцеларијским пословима.

Волонтери су били подијељени у групе: једној је био задатак да 15 минута сједе и куцају на рачунару, затим да стоје 15 минута, шетајући се само неколико корака око стола.

Друга група је такође сједила 15 минута, али гледајући у телевизор, а не за рачунаром. Након 15 минута наставили су на траци за трчање да ходају 15 минута у благом ритму. Трећа група је најприје стајала 15 минута, а затим сједила исти времески период. Учесници четврте групе радили су супротно: прво су ходали на траци, а затим 15 минута сједили.

Волонтери су носили маске које су прецизно мјериле потрошњу енергије, односно колико калорија су трошили.

Резултати су били сљедећи: волонтери који су сједили генерално су трошили 20 калорија током 15 минута сједења, без обзира на то да ли су куцали на рачунару или гледали телевизију. То је било очекивано. Али, они који су правили паузе стојећи поред стола, показали су изненађујуће резултате.

Било да су прво стајали па сједили или обрнуто, сви који су правили 15-минутне паузе устајући од стола, потрошили су осам до девет калорија више за један сат. Поређења ради, једна кугла сладоледа има око 50 калорија.

Ходање на траци је дало боље резултате - волонтери који су лагано шетали на траци потрошили су три пута више калорија од оних који су само сједели или повремено стајали. Тачније, за сат времена шетње, трошили су 130 калорија.

Поента истраживања је, каже вођа истраживања Сет Криси, са Универзитета у Питсбургу, да можемо да контролишемо тежину док смо на послу, али нам је од пуког стајања потребнија лагана шетња. Али, каже он, и повремено протезање ногу је сасвим довољно ако желимо да поведемо рачуна о крвном притиску, шећеру у крви и здравој кичми. Све је боље од константног сједења.