latinica  ћирилица
27/07/2016 |  11:12 ⇒ 11:16 | Аутор: Агенције

Како да на вријеме спријечите болести срца

Свакодневна жустра шетња може смањити ризик од срчаних болести за четвртину код жена млађих од 50 година, показало је ново истраживање.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Стручњаци кажу да није важно како вјежбате, све док то чините барем два и по сата недјељно.

Чак и гојазне жене могу смањити ризик од срчаних обољења вјежбањем.

Користи физичке активности за здравље срца су добро познате, али је већина истраживања спроведена на средовјечним или старијим људима.

Иако је смртност усљед срчане болести релативно ниска код жена старости између 25 и 54 године, није примјећен пад броја оних које су таква обољења ипак убила, показала је студије Америчког удружења за превенцију болести срца, објављена у часопису “Circulation“.

Проф. Андреа Чомистек са Универзитета у Индијани каже да је њихов циљ и био да провјере могућност превенције таквих болести код млађих жена.

“Жељели смо да сазнамо шта младе жене могу учинити како би смањиле шансе да добију болест срца“, каже она.

Међу женама старости између 27 и 44 године, које су учествовале у студији, откривено је да су оне које су у слободно вријеме имале највише физичке активности имале 25 одсто мањи ризик од болести срца.

Активност није морала да буде интензивна, да би од ње било користи, па истраживачи кажу да су ефикасније чак и нешто жустрије шетње.

Истраживање је засновано на учесталости, трајању, интензитету и типу физичке активности међу више од 97.000 жена.