latinica  ћирилица
27/07/2016 |  20:37 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Дервента: Потребан регистар обољелих од хроничног хепатитиса

Предсједник Удружења обољелих од хроничних вируса хепатитиса "Б 18" Зденко Симоновић изјавио је да је потребно направити регистар обољелих у Републици Српској јер ће далеко лакше на основу тога бити креиран буџет за набавку лијекова и ријешена друга питања у вези са лијечењем.
Дервента - Удружење "Б18" - предавање - Фото: СРНА
Дервента - Удружење "Б18" - предавањеФото: СРНА

"Осим израде регистра, потребно је радити на сталном информисању и едукацији становништва", рекао је Симоновић Срни у Дервенти, гдје је данас у просторијама Дома здравља организовано предавање о вирусним хепатитисима, те представљено Удружење "Б18", поводом обиљежавања 28. јула - Свјетског дана борбе против хепатитиса.

Симоновић је напоменуо да су дијагнозе и лијечење у Републици Српској бесплатне и да иду на терет Фонда здравственог осигурања.

"Доста лијекова је доступно и набавља се. Новији лијекови су доста скупи, а веома су успјешни, али доступни су у ограниченим количинама, те се прави листа чекања", рекао је Симоновић.

Он је навео да је одобрен број 080 505 02 који ће ускоро бити активан и путем којег ће сви заинтересовани из Републике Српске и БиХ моћи бесплатно доћи до потребних информација и сазнати све у вези са лијечењем.

Специјалиста епидемиолог и руководилац Хигијенско-епидемиолошке службе дервентског Дома здравља Милена Бјеговић-Ђујић рекла је да од тимовима породичне медицине има информације да постоје пацијенти који знају да болују од хроничних хепатитиса.

"То су два или три обољела по тимовима породичне медицине, а ако знамо да на једног који зна да је оболио долази још двадесетак, то је за малу средину као нашу већи број. Због тога смо организовали предавање", рекла је Ђујићева.

Централна активност обиљежавања 28. јула - Свјетског дана хепатитиса биће сутра у Бањалуци, на Тргу крајине, гдје ће волонтери грађанима дијелити едукативно-информативни материјал, те информисати грађане о тестирању које се врши у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске.

Током јула активан је хуманитарни број 1458 за прикупљање средстава за помоћ у лијечењу особа које болује од хепатитиса "Б" и "Ц".

Ове године обиљежавање је у знаку нове Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима 2016-2021, коју су усвојиле земље чланице Свјетске здравствене организације са циљем елиминације вирусних хепатитиса до 2030. године.