latinica  ћирилица
06/08/2016 |  12:32 | Аутор: РТС

Рјешења за најчешће проблеме коже

Акне, боре, тамни подочњаци, целулит и проријеђена коса само су неки од проблема којих покушавамо да се ријешимо козметичким производима који обећавају љепшу кожу и косу. Међутим, до тога је могуће доћи и природним путем, уз помоћ намирница из кухиње и купатила.
Њега коже (Фото: rg-cell.com) -
Њега коже (Фото: rg-cell.com)

Савјете за рјешавање шест најчешћих проблема коже открива британски неуропсихолог Рокси Дилон, која практикује нутритивну, ортомолекуларну и биљну терапију од 1979. године, у својој књизи Природно млади.

Уколико имате проблем са акнама, требало би да узимате прах куркуме са водом два пута на дан или три шољице чаја од нане дневно, које могу да смање дјеловање мушких хормона.

Директно на акне можете нанијети етерично уље питоме нане како би се брже осушиле. Алоја је такође добра – масирајућим покретима нанесите танки слој на лице, па исперите. Чисти, незаслађени какао у праху уклања акне ако се узима барем једна кашичица на дан. Можете га помијешати с млијеком, биљним напитком или јогуртом.

За ублажавање тамних подочњака помаже свакодневни унос зеленог сока од двије кашике спанаћа, хлореле, спирулине или јечма у праху. Ако вам је приоритет учвршћивање и повећање еластичности коже, направите уље које ће ублажити отеченост и смањити видљивост подочњака док спавате. Тридесет капи етеричног уља сјеменки мирођије у 100 мл кокосовог уља чине ноћни препарат против тамних колутова испод очију.

Танак слој уља јојобе дјелује на дубоке боре на лицу (и око очију), као и на врату. Шездесетопроцентни лосион натријум-лактата дјелује против бора и дубљих набора. Нанесите лосион, пустите да одстоји барем пет минута, па исперите.

За проблем проширених пора нанесите концентрат парадајза у танком слоју на проблематично подручје, оставите да одстоји пет минута па исперите млаком водом. Поступак поновите до три пута на дан, избјегавајући подручје око очију.

Коришћење јабуковог сирћета умјесто лосиона за негу тијела сваки дан најједноставнији је начин да руке, ноге и стомак доведете у форму и уклоните целулит, наводи Дилонова. Прије сваког туширања, масирајте целулитом захваћене дијелове тијела, утрљавајући јабуково сирће масажном рукавицом. Осим сирћета, можете користити инстант кафу или тинктуру дивљег кестена.

Губитак косе може се ријешити етеричним уљем рузмарина и еукалиптуса који директно из бочице можете нанијети на теме. Накапајте неколико капи рузмарина а затим еукалиптуса и умасирајте их у теме свако вече током три мјесеца за подстицање раста нове косе.