latinica  ћирилица
08/08/2016 |  08:21 | Аутор: Агенције

Украјина хоће да претвори Чернобиљ у соларни парк

Мјесто једне од највећих људских и еколошких катастрофа у историји украјинске власти желе да претворе у огромни соларни парк.
Нуклеарка у Чернобиљу (Фото: Sputnik/Алексей Фурман) -
Нуклеарка у Чернобиљу (Фото: Sputnik/Алексей Фурман)

Украјински министар екологије Остап Семерак у тој визији има подршку великих инвеститора као што је Европска банка за обнову и развој.

- Очигледно је да се ово земљиште не може користити за пољопривреду - рекао је Семерак агенцији Франс прес, због чега ће, како је објаснио, куповина терена за соларни парк бити прилично јефтина.

Истовремено, како каже, ниво радијације је веома опао за посљедњих 30 година.

Успјех овог пројекта отворио би и друге могућности у подручју које се сматра једним од најнездравијих у Европи, а Чернобиљ би тако постао "зона иновација".

Украјина сматра да се око 6.000 хектара земљишта сада може испунити соларним панелима који би једног дана производили исто толико енергије као некадашњи рекатор у Чернобиљу.

ЕБРД је већ саопштио да ће подржати пројекат уколико Украјина нађе инвеститоре за прву фазу радова која кошта око милијарду долара.

Према Семераковим ријечима, интересовање је већ показао велики број страних компанија.

- Уз успјешне преговоре, мислим да би пројекат могао да буде у потпуности покренут идуће године - рекао је украјински министар екологије.

Украјина жели да постане енергетски независна од Русије након револуције којом је свргнута власт у Кијеву, сукоба украјинских и проруских снага и припајања Крима Русији.

Око 50 одсто енергије и даље се производи у нуклеарним централама, а остатак у термоцентралама, док соларна енергија чини само један одсто.