latinica  ћирилица
08/08/2016 |  09:29 ⇒ 11:35 | Аутор: Блиц

Ово је 40 највећих умова у историји

Инжењер Либ Тајмс је направио листу од 40 највећих умова у историји, а на њој се налазе научници, књижевници, умјетници, дјеца-генији...
Најпаметији људи у историји - Фото: blic.rs
Најпаметији људи у историјиФото: blic.rs

Листу је, како каже, саставио према коефицијенту интелигенције и достигнућима. За листу је користио резултате тестова интелигенције, али пошто они нису постојали у вријеме када су живјели многи од ових генија, па је њихова интелигенција процењена на основу разних других података.

Тајмсу замјерају што на листи нема Чарлса Дарвина и Стивена Хокинга. За већину људи на листи се сматра да имају коефицијент интелигенције изнад 200.

Листа:

1. Јохан Волфганг Гете (1749-1832)

- Њемачки писац, политичар, пјесник, научник и филозоф, а током 10 година и предсједник области Вајмар. Гете је био једна од најзначајнијих личности њемачке књижевности и европског неокласицизма и романтизма крајем 18. и почетком 19. вијека. Аутор је бројних дјела, а најпознатији су "Фауст", "Јади младог Вертера" и "Теорија боја". Гете је дао значајан допринос научном раду. У биологији, дао је теорију услова за метаморфозу биљака, по којој све биљке настају од листова.

2. Алберт Ајнштајн (1879-1955)

- Теоријски физичар, један од највећих умова и најзначајнијих личности у историји свијета. Алберт Ајнштајн је формулисао специјалну и општу теорију релативности којима је револуционисао модерну физику. Поред тога, допринио је напретку квантне теорије и статистичке механике. Иако је најпознатији по теорији релативности. Нобелова награда за физику му је додијељена 1921. године за објашњење фотоелектричног ефекта као и за допринос развоју теоријске физике.

3. Леонардо да Винчи (1452-1519)

- Италијански ренесансни архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал "ренесансног човјека" и као универзални геније. Познат је по својим ремек-дјелима, као што су "Тајна вечера" и Мона Лиза, а његови изуми се данас користе у модерној технологији, иако нису примјењивани у његово доба. Помогао је развоју анатомије, астрономије и грађевинарства. Његове слике се данас сматрају врхунским дјелима овог "универзалног генија", како су га често називали.

4. Исак Њутн (1643-1727)

- Енглески физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф природе, који је данас за већину људи једна од највећих личности у историји науке. Његова студија Математички принципи природне филозофије, која описује универзалну гравитацију и три закона кретања, поставила је темеље класичне механике и послужила као примјер за настанак и развој других модерних физичких теорија. Изводећи из овог свог система Кеплерове законе кретања планета, он је био први који је показао да се кретања тијела на Земљи и кретања небеских тијела потчињавају истим физичким законима. Уједињујућа и детерминистичка моћ његових закона довела је до револуције у науци и до даљег напретка и уздизања хелиоцентризма.

5. Џејмс Максвел (1831-1879)

- Шкотски физичар и математичар. Утврдио је постојање електромагнетних таласа као и то да је свјетло такође електромагнетни талас. 1886. године је усавршио кинетичку теорију гасова коју је створио Рудолф Клаус. Као први је објаснио зашто мјесец не може да има властиту атмосферу. Положио је основе физичке теорије фотографије у боји и показао адитивне принципе мијешања боја.

6. Рудолф Клаусијус (1822-1888)

-Њемачки теоријски физичар. Један од утемељитеља термодинамике и кинетичке теорије гасова.

7. Никола Коперник (1473-1543)

- Пољски астроном, математичар, правник, љекар и економиста, први научник који је формулисао хелиоцентрични модел свемирских тијела. Коперников или хелиоцентрични систем заснива се на тврдњама да се Земља окреће око своје осе и да кружи око Сунца.

8. Готфрид Лајбниц (1646-1716)

- Њемачки филозоф, математичар, проналазач, правник, историчар, дипломата и политички савјетник. Сматра се посљедњим човјеком енциклопедијског знања западне цивилизације.

9. Вилијам Сајдис (1898-1944)

- Сматран је човејком с највећим коефицијентом интелигенције у историји. Имао је натпросјечне способности у математици и лингвистици.

10. Томас Јанг (1733-1829)

- Енглески професор, научник, физичар, љекар и астроном. Објавио је многе радове из физике, медицине, астрономије, физиологије, геофизике и других подручја. Већ у четрнаестој години он је владао енглеским, француским, латинским, старогрчким, хебрејским, сиријским, арамејски, амхарским, турским, арапским и персијским језицима.

11. Карл Фридрих Гаус (1777-1855)

- Њемачки математичар и научник који је дао значајан допринос у многим пољима, укључујући теорију бројева, анализу, диференцијалну геометрију, геодезију, електростатику, астрономију и оптику. Гаус је оставио траг на многим пољима математике и науке и сматра се једним од најутицајнијих математичара у историји.

12. Галилео Галилеј (1564-1642)

- Италијански астроном, физичар, математичар и филозоф, чија су истраживања поставила темеље модерној механици и физици. Конструисао је први астрономски дурбин-телескоп, и њиме је видио планине на Мјесецу, Млијечни пут као огромни скуп звијезда, Јупитерове сателите, Венерине мене и Сунчеве пјеге. Када је ослепио, развио је теорију о употреби клатна у сату.

13. Леонард Ојлер (1707-1783)

- Швајцарски математичар и физичар. Ојлер је заслужан за савремени запис математичке функције. Значајан допринос дао је и на пољима механике, оптике и астрономије.

14. Никола Тесла (1856-1943)

- Један од најпознатијих свјетских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике. Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака. Његов систем наизмјеничних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину.

15. Вилијам Шекспир (1564-1616)

- Чувени писац драма и пјесник који важи за највећег књижевника на енглеском језику.

16. Франсоа Мари Аруе (1694-1778)

- Познатији као Волтер, био је француски филозоф, књижевник и историчар. Његов филозофски став је била борба против религијског фанатизма.

17. Еторе Мајорана (1906-1938)

- Италијански теоријски физичар који је изучавао субатомске честице.

18. Емануел Сведенборг (1688-1772)

- Шведски филозоф, проналазач и мистик.

19. Кристофер Хирата (33)

- Дијете геније, а сада физичар и астрофизичар.

20. Џон Стјуарт Мил (1806-1873)

- Британски филозоф емпириста, социјални реформатор и заговарач британског утилитаризма. Сматра се најутицајнијим филозофом 19. вијека у енглеском говорном подручју.

21. Теренс Тао (41)

- Математичар и један од твораца Грин-Тао теореме. Научио је да чита и броји до друге године живота.

22. Хипатија из Александрије (360-415)

- Грчка научница, прва жена, позната у историји, која се бавила математиком, астрономијом и филозофијом.

23. Хуго Гроције (1583-1645)

- Холандски филозоф, правник, хуманиста, писац и дипломата. Сматра се оснивачем науке међународног права и првим мислиоцем заступником идеје о природном праву.

24. Томас Вулси (1472-1530)

- Енглески државник и римокатолички кардинал. Контролисао је државу и цркву све до смрти.

25. Марија Кири (1867-1934)

- Физичарка, хемичарка и пионир радиологије и једна од првих жена-научница. Добитница је двије Нобелове награде.

26. Франсис Галтон (1822-1911)

- Енглески статистичар, социолог, психолог, анторополог, еугеничар, географ, проналазач, метеоролог и про-генетичар.

27. Ким Унг-Јонг (53)

- Дијете геније, а сада је нуклеарни физичар. Са четири године је знао да говори четири језика.

28. Едит Штерн (64)

- Уписала колеџ са 12 година и стручњак је за математику и програмерство.

29. Дилан Џоунс (24)

- Још једно дијете геније, стручњак је за математику, биоинжењеринг, медицину.

30. Шо Јано (26)

- Најмлађи доктор на Универзитету у Чикагу.

31. Мајкл Грост (52)

- Универзитет уписао са само 10 година а сада је стручњак за математику и компјутерске науке.

32. Нађа Цамукова (40)

- Професорка из Москве која говори седам језика. За њу се говорило да има највиши измјерен коефицијент интелигенције на свијету, али су то неки медији оповргли.

33. Мајкл Керни (34)

- Стручњак за антропологију, биохемију и компјутерске науке.

34. Адрагон де Мело (40)

- Геније за математику, а завршио је колеџ са 11 година.

35. Ејнан Кавли (17)

- Геније за маетматику и хемију и са девет година је знао напамет број Пи до 518. децимале.

36. Марнен Леибоу-Косер (41)

- Дијете геније, а сада ради као програмер и композитор.

37. Нејтан Леополд (1904-1971)

- Дијете геније који је постао убица. Заједно са Ричардом Лебом је убио једног дјечака у покушају да изведе савршено убиство. Према догађају је Алфред Хичкок снимио филм "Конопац".

38. Кристофер Ланган (64)

- Важио је за најпаметнијег човјека у САД и творац је "Когнитивно теоретског модела универзума".

39. Марилин вос Савант (70)

- Дијете геније и имала је чувену колумну: "Питајте Марилин", а позната је и по томе што је једно вријеме држала Гинисов рекорд као власница највећег IQ.

40. Рик Роснер (56)

- Неконвенционални геније, телевизијски продуцент и творац разних квизова.