latinica  ћирилица
10/08/2016 |  08:10 | Аутор: Б92

И Британци пишу о тајанственим плочицама пронађеним у Виминацијуму

Британски "Гардијан" пише о узбудљивом открићу златних и сребрних магијских плочица у Виминацијуму, које су прије готово 2.000 година сахрањене заједно са људима.

“Писмо је грчко – толико тренутно знамо. Језик је арамејски и то је за нас права мистерија“, рекао је за Гуардиан Миомир Кораћ, главни археолог налазишта.

Кораћев тим нашао је две кутијице од олова у којима је пронашао сребрне и златне свитке прекривене симболима и ријечима. Они вјерују да је исписани текст неки магијски текст чији је циљ да привуку божанске моћи како би остварили неки добар или зао циљ.

“Неке од исписаних ријечи су имена демона који се повезују с територијом данашње Сирије“, каже археолог Илија Данковић додајући да на локалитету има још скелета из 4. вијека.

Крхки свици који, кад се размотају, личе на омот од бомбоница, можда никад неће бити у потпуности растумачени.

“На оваквим свицима исписиване су чини за заљубљивање, али је било и мрачних клетви, попут:"Нека ти тијело умре и постане хладно и тешко као ово олово“, каже он.

Магијске плочице сахрањиване су с људима који су умрли насилном смрћу, каже Данковић за "Гардијан", због вјеровања да “душе таквих људи теже проналазе мир и имају веће шансе да наиђу на демоне и божанства“.