latinica  ћирилица
10/08/2016 |  10:48 | Аутор: РТРС

На Венери некада бујао живот?

Венера данас не изгледа планета на којој би људи могли да живе, али некада давно ситуација је била веома другачија.
Земља и Венера (Фото: static.ddmcdn.com) -
Земља и Венера (Фото: static.ddmcdn.com)

Са облацима киселине, врелом површином и атмосферским притиском који би човјеку могао да смрска кости, Венера је једно од негостољубивијих мјеста у Сунчевом систему.

Међутим, у вријеме када су се на Земљи јављали први облици живота и на Венери су изгледа владали слични услови.

“Обје планете су вјероватно имале топле океане течне воде који су имали контакт са стенама и у којима су органски молекули пролазили кроз хемијску еволуцију. Колико ми данас знамо, то су услови за настанак живота“, рекао је Дејвид Гринспун са Института за планетарну науку у Тусону.

Научници су годинама уназад говорили о томе да Венера није одувек била најтоплија планета у Сунчевом систему.

Прије шест година, научници су указали на чињеницу да Земља и Венера имају доста сличности у погледу величине, густине и састава. Те сличности и њихова близина указује на то да су вјероватно формиране од истог материјала.

“Венера такође има неуобичајено велику количину деутеријума (тешког водиника) у односу на обичан водоник што је знак да је на њој некада постојала значајна количина воде, која је нестала током времена“, каже Гринспун.

Нови климатски модели показују да је Венера прије око три милијарде година имала благе температуре и течне океане као на Земљи.

Тим који је предводио Мајкл Веј из НАСА-иног Годард Института направио је симулације четири верзије ране Венере, које се разликују по неким карактеристикама као што је дужина дана и количина енергије коју добија од Сунца.

Како су та четири модела еволуирала током милијарди година, један од њих, за који научници кажу да показује најреалнију опцију, у периоду од прије три милијарде година до прије око 715 милиона година имао би не само умјерене температуре, већ и атмосферу са доста облака који би штитили површину од радијације.

Међутим, да би постојали сви ти услови за настанак и развој живих бића, Венера би морала да има малу брзину ротације као данас.

Како је доказано да се Земљина ротација постепено али константно успорава, тако неки научници вјерују да је и Венера раније имала бржу ротацију.

Уколико је то тачно, температуре су биле више и услова за живот није било, али уколико је Венера имала спору ротацију и раније, могуће је да је постојао живот на њој.

За сада, међутим, научници не могу да утврде да ли се мијењала брзина Венерине ротације.

Једини начин је да на њу пошаљу летјелице, што научници увелико планирају.