latinica  ћирилица
14/08/2016 |  18:44 | Аутор: Вечерње новости

Руски научници открили нову врсту диносауруса

Научници из Томска проучили су остатке огромне животиње пронађене у Кемеровском региону и закључили да њене кости припадају до сада непознатој врсти диносауруса.
Диносаурус - Фото: илустрација
ДиносаурусФото: илустрација

Палеонтолог Сергеј Лешчински говорио је за Спутњик о карактеристикама по којима се овај рептил разликује од других представника.

- Специфичне структурне особине овог диносауруса га чине другачијим од његових рођака - наводи се у званичном саопштењу.

- Не можемо да кажемо да је овај рептил био, на примјер, снажнији од других, јер то за сада не знамо - рекао је Лешчински, директор Лабораторије за мезозоичке и кенозоичке континенталне екосистеме на Томском државном универзитету.

Научници су идентификовали остатке који припадају четвороножном биљоједу, титаносауру. Откривено је да дио пршљенова има звијездаст облик и нагиње ка центру. Такође не постоји веза између пршљенова у нервном луку. Према саопштењу Томског државног универзитета, до сада нису пронађени древни гмизавци са таквом структуром скелета.

​- Диносаурусово тијело је било у облику бурета, имао је малу главу и веома дуг врат и реп - рекао је Лешчински.

Титаносаурус који је живио на Земљи током раног периода креде, прије око сто милиона година, био је дуг 20 метара и тежак око 50 тона.

Ови јединствени налази палеонтолози су открили у периоду између 1995. и 2011. у близини села Шестаково у Кемеровском региону. С обзиром да су фрагменти сачувани у блоковима пјешчара, било је потребно неколико година да се ослободе из ових стијена.

- Пошто је ово једини пронађени примјерак, тешко је прецизно дефинисати читаво станиште ове врсте. Можемо са прецизношћу да кажемо да је овај рептил живио на југу савременог Западног Сибира и могуће на територији близу Монголије - истакао је Лешчински.

Научници Томског универзитета тренутно завршавају опис својих налаза и састављају кости диносауруса. Нова врста ускоро ће добити латински назив.