latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:04 | Аутор: Агенције

Вирус Западног Нила у Новом Саду

Вирус Западног Нила пронађен је у 12 узорака комараца у Ветернику поред Новог Сада, саопштило је предузеће Циклонизација.
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC) -
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC)

У 12 узорака које је Циклонизација скупила у првим данима августа, Центар за вирусологију Института за јавно здравље Војводине детектовао је присуство вируса.

Нешто раније, овај вирус је детектован у два узорка комараца из Петроварадина. Саопштено је да је протеклих дана изведено низ комбинованих третмана против комараца, управо на подручју Петроварадина и Ветерника, као и околних насеља.

"Праћење ситуације је континуирано, па су на анализу упућени и нови узорци комараца, а резултати се очекују крајем ове недјеље", наведено је у саопштењу.

Вирус Западног Нила је на подручју Србије први пут званично регистрован 2012. године, мада се претпоставља да је присутан и дуже. Једини ефикасан начин борбе против ширења на људе су превентивни третмани против комараца и држање њихове бројности испод критичне.

Резервоар вируса су птице, а са птица га на људе преноси кућни комарац, чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта, запушени олуци, септичке јаме, бачене гуме, бурад за заливање и подруми у којим се задржава вода.