latinica  ћирилица
21/08/2016 |  12:09 ⇒ 12:19 | Аутор: novosti.rs

Почните дан кашичицом меда

Богат простим шећерима, витаминима (А,Ц, Е и Б групе) и минералима мед је савршена намирница која највише одговара физиолошким потребама организма.
Мед - Фото: илустрација
МедФото: илустрација

Богат простим шећерима, витаминима (А,Ц, Е и Б групе) и минералима (калијум, натријум, сумпор, калцијум, магнезијум, гвожђе, фосфор, силицијум, бакар...), мед је савршена намирница која највише одговара физиолошким потребама организма. Одговара свим генерацијама, а посебно се препоручује особама које се баве физичким и интелектуалним пословима, као и дјеци, спортистима и реконвалесцентима.

Истраживања показују да килограм меда вриједи као 3 кг рибе, 6 кг поморанџи, 50 јаја, 10 до 20 кг поврћа. Имајући ово на уму, нутриционисти савјетују да се сваки дан почне кашичицом меда. Дозвољена дневна доза је онолико грама колико неко има килограма, а ово правило важи за све узрасте. Најбоље је да се узима растворен у топлој води (35-40 степени) или у млаком чају јер га тако организам најлакше апсорбује. Може да се конзумира и тако што се мед стави испод језика и постепено топи, јер полако ослобађа све корисне састојке.

Ова намирница повећава отпорност организма, обнавља ткива, ублажава упале, побољшава рад срца, уклања умор, а има и опуштајуће дејство на нервни систем. Осим тога, поспјешује опоравак у случају обољења јетре, бубрега, простате и нервног система. Показало се и да су особе средњих година, које редовно конзумирају мјешавину меда и цимета, покретљивије и гипкије.