latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:33 | Аутор: Агенције

Фелпс и Болт ушли у историју ОИ

Амерички пливач Мајкл Фелпс и атлетичар са Јамајке Јусеин Болт ушли су у историју Олимпијских игара као звијезде тек завршених у Рио де Жанеиру, као што су били у Пекингу 2008. и Лондону 2012. године.

Фелпс и Болт већ осам година су највеће звијезде Олимпијских игара. У првој недјељи Игара у Рију Фелпс је освојио пет златних медаља и једну сребрну с рекордних бројем медаља - 28 олимпијских од којих 23 златне.

Послије повлачења након Игара у Лондону, Фелпс је одлучио да поново заплива да би избјегао депресију и алкохол, али је овог пута чврсто рекао да неће бити на наредним Играма у Токију 2020. године.

Пливач је први пут учетвовао на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године с 15 година. Тада није освојио ниједну медаљу али је зато вртоглави успон доживио у Атини 2004. са шест медаља, у Пекингу 2008. са осам медаља, четири је освојио у Лондону 2012. и још пет у Рио де Жанеиру.

Болт се такође може похвалити "дуговјечности" на Олимпијским играма. Атлетичар је потрошио укупно 200 секунди током каријере да освоји девет златних медаља.

Са тим медаља, Болт се придружио славним атлетичарима као што су Финац Паво Нурми и Американац Карл Луис.