latinica  ћирилица
22/08/2016 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је обиљежио ОИ у Рију?

Љетње олимпијске игре у Рију, 31. по реду завршене су рано јутрос, а памтићемо их по невјероватним достигнућима Мајкла Фелпса, Јусеина Болта, првом злату за бразилске фудбалере у историји, али и по сјајном резултату српских спортиста и рекордних осам медаља.
Рио 2016. - Фото: АП
Рио 2016.Фото: АП

Фелпс је освојио пет златних и једну сребрну медаљу у пливању и са укупно 28 медаља постао најтрофејнији олимпијац икад, Болт је "везао" трећи хет-трик и остаће упамћен као најбржи и никад поражени спринтер, док је Бразил, као петоструки првак свијета, коначно, прије свега захваљујући Нејмару, освојио прво фудбалско злато.

Подјељено је укупно 306 комплета медаља, у 28 спортова и 41 дисциплини, спортисти из 87 земаља били су на постољу, злато је отишло у 59. међу којима је и Србија.

Први пут у историји злато су освојили спортисти из Вијетнама, Сингапура, Бахреина, Порторика, Таџикистана, Јордана, Фиџија и Косова, уједно, посљедње три селекције и прве медаље уопште.

Девизу "Важно је учествовати" најбоље знају олимпијци из 120 земаља, који се враћају кући без иједне медаље. Међу њима су између осталих Црна Гора, Босна и Херцегоцина, Македонија.

Наравно, у Србији ће се највише памтити српски успјеси, рекордних осам медаља и један "болан" и неочикав пораз - испадање најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића у првом колу од Аргентинца Хуана Мартина Дел Потра.

Послије веома лошег првог дијела Игара, гдје су уз Ђоковића подбацили стријелци, од којих смо навикли на медаље, веслачи, пливач Велимир Стјепановић, у другом дијелу српски спортисти су "експлодирали".

Лавину је покренуо рвач Давор Штефанек освајањем златне медаље, а потом су услиједиле сребрна медаља Тијане Богдановић у теквондоу, бронза Иване Шпановић у скоку у даљ, сребро кајакаша Марка Томићевића и Миленка Зорића.

На крају, четири српска тима дошла су до медаље, кошаркашице до бронзе, кошаркаши и одбојкашице до сребра и наравно, ватерполисти, до толико жељеног злата и то на "најслађи" начин побједом у финалу против браниоца титуле Хрватске.

Србија је у Рију освојила више медаља него на претходним Играма у Пекингу и Лондону заједно и у укупном поретку заузела 32. мјесто.

Највише медаља освојили су Американци, 121, од чега 46 златних, слиједе Британци са 67 (27 златних), Кинези 70 (26 златних), Руси 56 (19 златних).

Наредне Олимпијске игра биће одржане у Токију, од 24. јула до 9. августа 2020. године.