latinica  ћирилица
22/08/2016 |  18:19 | Аутор: СРНА

Награде "Стражилово" за Чолаковића, Шаулу и Стајићеву

Жири институције културе "Бранково коло" за престижну књижевну награду "Стражилово" одлучио је данас да овогодишње признање припадне Ранку Чолаковићу за књигу поезије "Јеси ли жив живи песниче?" и Горану Шаули за књигу пјесама "Гроб новог доба".
 - Фото: panoramio.com
Фото: panoramio.com

Специјална награда "Стражилово" за најбољи пјеснички првенац припала је Јелени Стајић за збирку поезије "Волети оно што имаш".

Овогодишња награда "Стражилово" свечано ће лауреатима бити уручена 10. септембра у 11.00 часова на сремскокарловачком брду Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу.

Награда ће добитницима бити уручена у оквиру 45. "Бранковог кола" које ће бити одржано од 9. до 19. септембра у Новом Саду и Сремским Карловцима.

Књижевна награда "Стражилово" додјељује се за најбоље књиге објављене у "Бранковом колу".

Како је наведено у образложењу жирија, Чолаковићева књига "Јеси ли жив живи песниче" несвакидашња је и проживљена тема "пјесниковања" која се ослања на хармсовску иронију, гротеску и сарказам.

Ранко Чолаковић рођен је 1951. године у Медојевићима код Сокоца, а до сада је објавио шест књига поезије. Живи у селу Крушедол у Срему.

За Шаулину књигу "Гроб новог доба" жири каже да представља зрело пјесничко дјело којим пјесник успоставља дијалог са временом Византије, личностима из српске духовне и књижевне традиције, показујући премоћ поезије над историјом.

Шаула је рођен у 1959. године у Кабатовцима код Лакташа, а објавио је шест пјесничких књига и роман. Основно, средње и високо образовање стекао је у Бањалуци, гдје и данас живи.

Према образложењу жирија, књига Јелене Стајић "Волети оно што имаш" сучељава свјетове конкретне и мистичне стварности, емоције женског и мушког принципа, у непрестаном надгорњавању свјетла и таме.

Стајићева је рођена 1994. године у Вуковару, а данас на Филозофском факултету у Новом Саду студира српску књижевност и језик.

Жири за додјелу награде "Стражилово" радио је у саставу Ненад Грујичић, Марија Слобода и Иван Лаловић.