latinica  ћирилица
22/08/2016 |  20:08 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

У Београду почео 23. међународни конгрес византолога (ВИДЕО)

У Београду је почео 23. међународни конгрес византолога који је окупио око 1.300 научника из 39 земаља свијета. У присуству патријарха Иринеја, конгрес је свечано отворио предсједник Србије Томислав Николић.
Отворен Конгрес византолога у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Отворен Конгрес византолога у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Предсједник Николић упозорио је на покушај самопроглашене републике Косово да постане чланица УНЕСКА и да тако српску баштину, мимо свих научних чињеница, прогласи за власништво управо оних који српске светиње континуирано руше и скрнаве.

"На Косову се не чува само српска, чува се европска култура, чува се европско памћење, чува се важан део византијског наслеђа човечанства. То, између осталог, значи право Србије као пуноправне чланице УНЕСКО, да чува своје наслеђе стварано по византијском моделу и његовим изворним начелима", рекао је Николић.

Београд је по други пут домаћин оваквог конгреса, први пут је одржан 1927. године.

"Размак између конгреса је пет година, ту се између два конгреса сумирају нова сазнања и отварају нови путеви. Ми се надамо да ће овај конгрес томе допринети више, можда, него неки други", изјавио је Љубомир Максимовић, директор Византолошког института.

Организацијом овог скупа на добитку је читава научна заједница, не само у области уско усмјерене на Византију.

"Универзитет у Београду, генерално, сада има велику међународну сарадњу, тако да између осталог, и одржавање оваквих скупова омогућава успостављање ближих контаката са новим истраживачима, у овом случају, у области византологије", каже Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Србија је вијековима функционисала као суверена држава у оквиру византијског свијета, па би се из те релације могли извући чињенице и закључци примјењљиви и на данашњу Европску унију, један је од закључака који се данас могао чути са конгресне говорнице.