latinica  ћирилица
23/08/2016 |  07:26 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Суђење Орићу- Свједочио вјештак др Зоран Станковић (ВИДЕО)

У Суду БиХ данас је настављено суђење ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику ове војске Сабахудину Мухићу.
Суђење Насеру Орићу - Фото: Screenshot/YouTube
Суђење Насеру ОрићуФото: Screenshot/YouTube

Nа данашњем рочишту свједочио је вјештак из Београда, доктор Зоран Станковић који је радио обдукциони налаз убијеног Милутина Милошевића.

Вјештак је изјавио да је смрт Милошевића "са великом вјероватноћом била насилна", да је наступила као посљедица прострелне ране из пиштоља у лијевом лопатичном предјелу, те ударца тупим предметом у предјелу главе.

Станковић је рекао да је обдукција Милошевићевог тијела урађена парцијално због недостатка меког ткива на поткољеницама и подлактицама, те недостатка стопала, које је иструло јер је био закопан у пјесковитом земљишту.

У судници је Орић, срицајући, ишчитавао питања свједоку који иза себе има више од 6.000 обдукција. Безуспјешно је покушавао да оспори његове налазе о процесима на обдукованом тијелу убијеног Милошевића за вријеме док је било у масовној гробници, као и налаз вјештака, према којем је повреда на лобањи нанесена тупим предметом прије убиства.

Преседан се ипак десио када је оптужени злочинац инсинуирао вјештаку, како је Милошевић убијен у борби, на транспортеру, а потом његово тијело у паду ударило о камен. Заборавио је међутим, ранију тврдњу свог адвоката како на мјесту ликвидације није ни био.

У Сребреници, међутим јесте и то након што му је правосуђе ономад укинуло забрану напуштања Федерације. Лично се похвалио новинарима на улазу у правосудни комплекс. Стигао, каже чак и до Београда! Да ли је обилазио свједоке и пријетио им, није открио. Управо на то упозоравају породице српских жртава. Зарад безбједности свједока детаље не откривају, али тврде како је Орић са сарадницима све чешће незван гост.

О пријетњи свједоцима, први је проговорио још на почетку суђења, заштићени свједок О1, иначе бивши Орићев саборац. Завапио је тада, како је његова породица која је остала у Федерацији изложена застрашивању и притисцима. Но једнострано баждарено правосуђе то је пречуло. Судија Мирсад Стрика свједоку чак није дозволио ни да заврши исповијест.