latinica  ћирилица
23/08/2016 |  08:56 | Аутор: Вечерње новости

Дјеца најбрже дехидрирају

За разлику од одраслих, дјеца брже губе течност јер имају већу површину тијела у односну на тежину, па на врућини најбрже дехидрирају.

Разлози дехидратације су углавном повраћање и пролив. Али, течност нестаје и усљед директне изложености сунцу, високе влажности ваздуха, гојазности и недавно прележане болести. Дјеци која су у лошијој физичкој форми, као и она која пију антихистаминике и диуретике потребно је с већом пажњом надокнађивати течност.

Симптоми дехидратације су замор, суве усне и језик, тамнија жута пребојеност урина, слабије мокрење и осјећај врућине.

Доктори Стефан Ђорђевић и Горан Милошевић из Универзитетске дјечје клинике из Београда обашњавају да тијело није у могућности да обавља све потребне функције, када је дијете дехидрирано, а што је тежа дехидратација, тијело теже функционише.

Жеђ је често најранији симптом и може да се јави већ код благог дефицита течности.

Међутим, како даље упућују доктори, требало би имати у виду да ни прекомјерно уношење течности није добро за здравље. Ризик од вишка је у томе да су симптоми прекомјерне хидрираности неспецифични и чак постоји извјесно преклапање са симптомима дехидратације.

- У ране знаке преоптерећености тијела водом спадају мучнина и општа слабост - наводе доктори. Како се стање погоршава, могу да се јаве поремећаји стања свијести и повраћање, а у најтежој ситуацији долази до пада нивоа натријума у крви што може да доведе до отока мозга, конвулзија, коме и фаталног исхода.

Надокнадом воде и правилном исхраном дјеца добијају минерале неопходне за раст и развој. Међу есенцијалне убрајају се натријум, калцијум, калијум и магнезијум, али и јод који је изузетно важан између осталог и за интелигенцију. Јода у храни нема довољно, а најлакше га је уносити кроз воду богату овим минералом.