latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:14 | Аутор: Блиц

КСС набавља медаље члановима стручног штаба

Иако су чланови стручног штаба остали без одличја на ОИ, КСС ће и овога пута накнадно купити одличја и наградити оне без чијег труда историјски успјех не би био могућ.
РИО 2016: Александар Ђорђевић (Фото: Олимпијски комитет Србије) -
РИО 2016: Александар Ђорђевић (Фото: Олимпијски комитет Србије)

Кошаркашки савез Србије је једним сјајним гестом показао како се треба опходити према својим спортистима и запосленима.

Наиме, за феноменалан успјех који су постигли српски кошаркаши и кошаркашице награђени су са сребрним, односно бронзаним медаљама, али на постољу није било мјеста за селекторе и чланове стручног штаба... За оне којима и те како припада овај успјех. Просто, таква су правила. Зна се коме медаља следује и ту нема одступања.

- Медаље не иду стручном штабу, играчи имају највеће заслуге. Нећемо да кршимо правила. Осјећам као да сам добио одличје - скромно је поручио Ђорђевић послије свечане церемоније.
 
Ипак, у КСС добро знају да ове медаље нису освојили само играчи, већ да се у њиховом одсјају препознају и лица свих који су с њима били у овој мисији. Зато ће, као и послије сребра на Мундобаскету 2014, челни људи српске куће кошарке тражити да се за сваког од њих ураде додатне оригиналне реплике одличја! За сваког помоћног и кондиционог тренера, физиотерапеута, доктора или економа. Дакле, биће наручена још најмање 21 медаља, а можда и више, с обзиром на то да су 2014. у знак захвалности за помоћ награђени и Владе Дивац, Вања Удовичић и спонзори Савеза.

А није то мали издатак. Медаље које су добили кошаркаши направљене су рецимо од 500 грама чистог сребра и вриједност им је око 300 евра... Ипак, у овом случају, оне немају цијену. Оне коштају читаву каријеру рада, напора и одрицања...

Никад љепша одличја, имају и звук

За Игре у Рију укупно је направљено 2.488 медаља. Све су исте величине и тежине. Пречника су 85 милиметара, а тешке су 500 грама. Њихова површина је први пут у историји олимпизма закривљена, виша у центру, тако да дебљина варира од 6 до 11 милиметара.

Такође први пут, медаље поред боје имају и звук. Унутар њих постављени су метални лежајеви који звече када се медаља протресе. Златна медаља даје најјачи звук, док је бронзана најтиша.