latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:55 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Малешевић: Планирати буџетска средства за заштиту стећака

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да би у буџету Српске за наредну годину требало планирати средства за заштиту некропола или мјеста у Републици Српској на којима се налазе стећци који су уписани на Листу свјетске баштине Унеска.
Стећци (фото:sr.wikipedija org.) -
Стећци (фото:sr.wikipedija org.)

"Сигуран сам да то неће бити баш јефтин посао, али мислим да се исплати уложити и више средстава због онога што пише на стећцима и које поруке они шаљу не само нама већ и шире", рекао је Малешевић данас новинарима у Бањалуци, након састанка са директором Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске Слободаном Наградићем.

Малешевић је рекао да је са Наградићем разговарао о упису стећака на Листу свјетске баштине Унеска и обавезама које произлазе из Плана управљања, као и о формирању координационог тијела које ће имати врло сложен задатак у овом послу.

"Прво треба донијети план уређења свих ових некропола на основу којег ће се направити процјена колико ће то коштати", додао је Малешевић.

Директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске Слободан Наградић рекао је да је на састанку било говора о томе како имплементирати одлуку Унеска којом су стећци проглашени свјетском културном баштином.

"На органима власти у БиХ обавеза је да се ти стећци представе јавности, а то значи да су локалне, ентитетске и власти на нивоу БиХ дужне да омогуће приступ свим некрополама, односно мјестима на којима се налази више стећака", истакао је Наградић.

Он је појаснио да омогућавање приступа некроплама са стећцима подразумијева обезбјеђење приступног пута аутомобилом, крчење, косидбу и ограђивање, те означавање језицима на службеној употреби у БиХ и на енглеском језику.

"Локалне заједнице су обавезне да обезбиједе најмање једно лице које се зове сајт менаџер које ће бити на свакодневном располагању локалним властима и туристима", нагласио је Наградић.

Наградић је подсјетио да су од 14. јула стећци из БиХ, односно из оба ентитета, уписани у свјетску културну баштину и као такви представљају свјетско културно добро.

Он је додао да је из Републике Српске девет некропола из осам општина уписано у свјетску културну баштину.